Om jullie de waarheid te zeggen, ik kijk niet heel vaak naar het nieuws. Onnozel? Vast. Maar ik kan er niet zo goed tegen. Toch vind ik dat je af en toe een beetje op de hoogte moet blijven van wat er in de wereld gebeurt en zo trok ik gister m’n kop uit het zand en zette ik het acht uur journaal aan. En ik krijg het niet uit mijn hoofd. Een tweet aan de wereld van een mevrouw uit Aleppo spookt de hele nacht al door mijn hoofd: ga niet slapen, we worden hier uitgemoord, kom in actie. En ik zou zo graag willen dat ik wat slimmer en wat machtiger was, zodat ik een actie zou kunnen verzinnen die haar echt zou kunnen helpen. Maar ik heb werkelijk geen idee wat ik zou kunnen doen.

Wat is het toch een oneerlijke rotwereld.

Terwijl ik me hier zorgen aan het maken ben of ik wel op tijd kan kiezen op de lijst met hapjes voor het kerstdiner op school, is daar ook die moeder in Aleppo. Met échte zorgen. Zorgen over of ze haar kinderen en zichzelf een dagje langer in leven zal kunnen houden vandaag. Zorgen over rondvliegende bommen en kogels en haar kinderen die zo’n verschrikkelijke honger hebben.

Terwijl ik me hier afvraag of mijn zusje wel blij zal zijn met haar kerstcadeau, vraagt die moeder in Aleppo zich af of het háár zusje gelukt is om de stad te ontvluchten met haar kinderen. En waar ze dan zouden zijn beland. Hoewel het de vraag is of ze überhaupt nog wel in leven zijn.

En terwijl ik de keuze tussen Lego Friends en Playmobil al best een lastige vind, moet die moeder in Aleppo kiezen of ze dat staakt-het-vuren zal vertrouwen en haar kinderen vandaag mee naar buiten gaat nemen om te  vluchten.

Je kunt die vergelijking tussen mij en die moeder in Aleppo eigenlijk helemaal niet maken. En er is niets dat ik voor haar kan doen.

Het enige wat ik kan is een stukje typen, een stukje dat na wat geblog over kerstknutsels en kerstkapseltjes natuurlijk ook vrij misplaatst is, maar ja, je moet toch wat.

Ik zal mijn kinderen vandaag maar weer eens vertellen dat ze toch zo’n mazzel hebben dat ze op dit stukje van de wereld geboren zijn. Ik zal hameren op lief zijn voor elkaar en voor de rest op zo min mogelijk. Wat boeit het ook eigenlijk dat ze te veel televisie kijken, in hun neus peuteren, baldadig uit school komen of zichzelf nog niet kunnen aankleden. In het grote plaatje helemaal niets. Ik geef ze vandaag maar weer eens wat extra knuffels en kusjes en ga extra gemotiveerd verder om te proberen er een paar fijne, sterke, slimme en vooral lieve mensen van te maken.

En ik hoop dat jullie dat ook doen. Dat zijn we die moeders in Aleppo wel verschuldigd. Laten we in ieder geval proberen een generatie voort te brengen die de wereld weer een stukje mooier zal maken. Want die is hard nodig als je het mij vraagt.

Wees lief voor elkaar.

#savealeppo

Facebook Comments
Die moeder in Aleppo

4 thoughts on “Die moeder in Aleppo

 • december 15, 2016 op 8:51 pm
  Permante link

  Heel mooi geschreven, ik sta nu ik zelf een kindje heb ook stil bij het feit dat we haar te eten kunnen geven, kleren kunnen aantrekken en s’avonds in een warm bedje kunnen instoppen. Ik vind het echt erg voor de mensen daar dat ze hun leven niet zeker zijn, dat kun je toch geen leven noemen, steeds bang moeten zijn en je afvragen of je de dag wel doorkomt en je familie.. Vreselijk.
  Kelly onlangs geplaatst…Mijn jaaroverzicht in steekwoordenMy Profile

  Beantwoorden
 • december 14, 2016 op 2:54 pm
  Permante link

  Afschuwelijk he, ik kijkvaak geen nieuws, precies om deze reden. Kop in het zand steken, ik weet het maar ik word er echt ongelukkig van. Dan doe ik liever echt iets. Doelen steunen, kleding verzamelen, iets wat echt helpt. Want alleen nieuws kijken en je dan rot voelen hebben zij ook niks aan
  Maai onlangs geplaatst…Gelezen: Toen het donker werdMy Profile

  Beantwoorden
  • december 14, 2016 op 6:46 pm
   Permante link

   Nee tuurlijk, maar dat doe ik ook zeker. Alleen is dat helaas echt niet genoeg. En hebben die mensen die daar nu als ratten in een val zitten daar niets aan. Echt afschuwelijk :(

   Beantwoorden
 • december 14, 2016 op 8:07 am
  Permante link

  Verschrikkelijk he!
  Ik kijk wel iedere avond naar het nieuws en iedere avond gaat het over Aleppo.
  Het is echt verschrikkelijk wat daar allemaal gebeurd
  Wij hebben het toch maar ontzettend goed hier!!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge