Francisca over haar tweelingzwangerschap; over de huidaandoening PUP, over de vroeggeboorte van haar kindjes én ze geeft een aantal goede tips!


Hoe oud was je toen je zwanger werd?

Ik was 26 jaar toen ik in verwachting ben geraakt van onze tweeling. Het was mijn eerste zwangerschap.

Had je om de een of andere reden meer kans op een tweeling?

De kans op een tweeling was aanwezig. Ik heb mij toen overal in ingelezen, maar de grotere kans op een tweeling had ik over het hoofd gezien. Ik gebruikte Clomid, ik bleek namelijk geen eisprong te hebben uit mijzelf. Dit is ontdekt nadat ik een verwijzing had gevraagd naar de gynaecoloog.

Wanneer kwam je er achter dat je in verwachting was van een tweeling?

Mijn eerste echo kreeg ik toen ik 8 weken zwanger was. Het was een inwendige echo en direct zagen wij ons eerste kindje. De gynaecoloog zei: “Even kijken of het er geen twee zijn….” Ja hoor, daar was nummer 2! Direct zag ze dat het ging om een twee-eiige tweeling. Het eerste wat ik zei: “We moeten nu ons huis verkopen (deze stond al ruim 3 jaar te koop, 2 kamer appartement zonder berging of buiten).” Ik heb veel gehuild die dag, uit blijdschap, schrik en de vraag hoe gaan we 2 kinderen in 1 keer opvoeden?! In de auto, na het bezoek aan het ziekenhuis, vroeg ik aan mijn man: “Hoe voel jij je?“. “Geen idee, en jij?“. Geen idee, antwoordde ik. Het heeft 2 dagen geduurd voordat ik echt besefte dat we een tweeling kregen. Diezelfde dag hebben we het verteld aan onze families en met 12 weken aan alle anderen.

Hoe voel jij je? Geen idee, jij? Geen idee..

Bij de 20 weken echo hebben we gevraagd of het geslacht zichtbaar was. Kindje nummer 2 bleek een meisje te zijn en kindje nummer 1 een jongetje. Een koningsdroom. Ik was te nieuwsgierig om het de hele zwangerschap af te wachten wat het zouden worden en omdat we zo klein woonde, wilde ik het weten voor het inrichten van het kamertje.

Hoe reageerde je omgeving op het feit dat je een tweeling verwachtte? 

Onze omgeving was blij, maar ook geschokt. Hoe gaan jullie dat doen in zo’n klein huis?? Mijn moeder zei altijd dat ze echt niet zou oppassen, maar daar is ze op terug gekomen, toen ze hoorde dat het er 2 waren.
Het moment dat mij altijd bij zal blijven is de reactie van mijn zusje. Ik stond ineens voor haar deur en ze vroeg zich af wat ik kwam doen. Ik gaf haar het cadeautje en ze begon te huilen, toen liet ik de echo zien, weer begon ze te huilen. Ineens zei ze: “Oh wacht, er zit nog iemand in de slaapkamer!” Dit bleek (nu haar vriend) haar vlam te zijn. Toen hij ons hoorde huilen, dacht hij dat er iemand dood was en wilde hij eigenlijk via het raam naar buiten. Leuk om op die manier voor het eerst kennis te maken met je zwager.

Op welke manier hebben jullie je voorbereid op de komst van de tweeling?

Als voorbereiding hebben we een boek gekocht over een tweelingzwangerschap, want verder was er niet veel te vinden. Ook heb ik mij aangemeld op de Facebookpagina “tweelingouders“, om naar tips en ervaringen te vragen. Verder heb ik het maar afgewacht wat er op ons zou afkomen.

Hoe heb je je zwangerschap beleefd? 

Ik ben 31 weken misselijk geweest, ik had geen eetlust en was erg moe. Ik werk in de ouderenzorg en heb tot 18 weken in de zorg gewerkt. Toen ben ik wel blijven werken, maar alleen maar administratie en lichte taken. Met 21 weken ben ik op arbeidstherapeutische basis 4×4 uur gaan werken. Ik had me toen al wel voor 100% ziek gemeld. Met 27 weken ben ik helemaal gestopt. Als ik terug kijk, zou ik bij 21 weken al helemaal gestopt willen zijn.
Lichamelijk was mijn zwangerschap zwaar. Ik was de gehele zwangerschap moe (bloedarmoede), veel misselijk en ik had heel erg veel jeuk!

Had je last van kwaaltjes of bijzondere gewoontes?

Kwaaltjes? Ik had 1 hele vervelende kwaal, genaamd PUP. Dit is een huidaandoening die heel veel jeuk veroorzaakt en pas weg gaat op het moment dat je bevallen bent. Ik heb met een vork alles opengekrabd, met natte handdoeken op bed gelegen en bijna naakt in huis gezeten met de airco aan. Het grote nadeel ook nog eens: het was buiten ruim 32 graden, elke dag. Deze huidaandoening begon bij ongeveer 25 weken.
Daarnaast was ik al die tijd, elke ochtend misselijk, elke ochtend spugen en had weinig eetlust. Dat was dan weer wel gunstig voor de kilo’s. Wat er niet aankomt, hoeft er ook niet af.

Hoeveel kilo ben je aangekomen? Zat je buik je erg in de weg?

Ik ben in totaal 15kg aangekomen. Mijn buik zat mij behoorlijk in de weg en heb mij dan ook veel afgevraagd hoe mensen dit volhouden die niet zwanger zijn en zo’n buik moeten meedragen. Vooral met slapen of bukken zat hij in de weg. Ik ben een echte buikslaper namelijk.

Mijn buik zat eigenlijk zo rond de 18 weken al in de weg.

buikfoto
30 weken in verwachting

Hoe ging de bevalling?

Met 31 weken en 1 dag ben ik naar het ziekenhuis gegaan, om half 6 ’s morgens, omdat ik, als ik op mijn zij lag, buikpijn had. In het ziekenhuis vertelde ze mij dat ik weeën had en 2 cm ontsluiting. De weeënremmers in pilvorm deden niets, dus moest ik aan het infuus en op bed blijven. Diezelfde middag ben ik met spoed naar het Erasmus in Rotterdam gebracht omdat ze dachten dat de baby’s er aan kwamen, gelukkig was dit niet zo. De dag erna was rustig, ik moest wel aan het infuus, met longrijping en magnesium, blijven, voor het geval dat de bevalling toch door zou zetten. Die nacht was verschrikkelijk. Ik kon door benauwdheid niet slapen, dus toen ben ik die avond om 22 uur naar een aparte kamer gegaan voor onderzoeken (bloedprikken, röntgenfoto, hartfilmpje). Het bleek hyperventilatie te zijn en om 6 uur lag ik weer in bed. Die dag was ik moe, maar alles was rustig. Tot dinsdag ochtend, 8 september 2015 om half 9. Ik wilde mijn telefoon pakken en toen…flats…mijn bed was nat. Vliezen gebroken. Hup, naar de verloskamer! Toen ik de 7 cm ontsluiting had gepasseerd kreeg ik een ruggenprik. Ik had mij deze heel pijnlijk voorgesteld, maar dit viel heel erg mee. Om 19.30 uur mocht ik dan gaan persen. Om 19.58 kwam onze dochter ter wereld, 20.15 uur onze zoon. Het was een natuurlijke bevalling bij 31+4 weken. Beide kindjes hebben geen hulp nodig gehad van beademing o.i.d. Terugkijkend op mijn bevalling: ik zou hem zo overdoen.

Hoe heten je kindjes? Hoe ging het met ze toen ze geboren waren? Hoeveel wogen ze?

Onze dochter heet Emma Christina en onze zoon Wessel Ayrton. Emma woog 1765 gram en Wessel 1800 gram tijdens geboorte. Hun laagste gewicht was tijdens het overplaatsen van ziekenhuis, ze wogen toen beide 1600 gram.

Ik bleek koorts te hebben tijdens mijn bevalling en heb een week in het ziekenhuis gelegen met veel controle door bloedprikken en bloeddruk meten. Daarna mocht ik naar huis en zijn de kids overgeplaatst van het Erasmus naar Reinier de Graaf in Delft.

netgeboren
Wessel, één dag oud
babygeboren
Emma, één dag oud

Hoe ging het daarna?

Ik deed 6 weken alles zelf. Ik reed dagelijks naar het ziekenhuis, verzorgde daar zelf mijn kindjes, ik deed de boodschappen en het huishouden. Toen we naar huis mochten, kreeg ik 3 dagen kraamhulp. Ik mocht die dagen niets, alleen moeder zijn. Dit vond ik lastig, maar ergens ook wel weer prettig. Even geen was draaien, koffie zetten voor visite en ik werd even heerlijk vertroeteld.

Wat zou je willen zeggen tegen moeders die op dit moment zwanger zijn van een tweeling?

Tip 1: Maak je niet te druk over hoe dingen gaan lopen zoals het tegelijk voeden, het tillen van 2 kindjes, het weggaan met ze. Laat het op je afkomen en geloof mij, voor alles vind je een oplossing, je moeder gevoel spreekt voor je.

Tip 2: Vraag hulp!

Tip 3: Er word veel gehamerd op borstvoeding. Uit eigen ervaring weet ik dat het pittig is, veel plannen en weinig tijd voor jezelf. Doe wat jij het beste vindt, waar jij je prettig bij voelt. Je kindjes hebben niets aan een moeder die totaal is uitgeput is of gestrest. Ook met kunstvoeding worden ze groot.

Tip 4: En een leuke tip voor mama: verwen je zelf met een zwangerschapsmassage of een mama massage na je bevalling. Even ontspannen doet wonderen kan ik je zeggen.

Zijn er nog zaken die je graag wil vertellen over jouw tweelingzwangerschap? 

Ik heb zelf 5 maanden borstvoeding gegeven, alleen maar gekolfd. Ik vond het niet prettig om zulke kleine kindjes aan mijn borst te hebben en vond het voor mijzelf erg onpraktisch. Voordeel vond ik dat ik mijn melk aan ze kon geven via de fles, het nadeel was dat het veel discipline en tijd vergt. Tip: gebruik een kolf bh, dat scheelt veel gedoe met vasthouden en je kunt tijdens het kolven bijvoorbeeld de was opvouwen, 2 vliegen in 1 klap.

Ook heb ik mij toen op facebook aangemeld op een pagina die ‘borstvoeding aan tweeling’ heet. Heel fijn voor tips en ervaringen.


Francisca, hartelijk bedankt voor het delen van je verhaal en de goede tips!

Kijk voor meer tweelingzwangerschapsverhalen op deze pagina.

Facebook Comments
De tweelingzwangerschap van Francisca

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge