Ik ben moeder en ik werk niet buitenshuis, dan krijg je dus de weinig spannende titel ‘thuisblijfmoeder’. En als thuisblijfmoeder krijg je gegarandeerd vragen, ook vragen die niet zo leuk zijn. Ik maakte een lijstje met vragen die je niet meer moet stellen aan een thuisblijfmoeder. Echt, niet meer doen hoor.

stay-at-home-mom

Toen ik zwanger was van mijn eerste had ik het idee om ‘gewoon’ te blijven werken. Drie dagen was het plan. Aan het eind van de zwangerschap had ik dat echter al veranderd naar twee dagen. En toen die kleine meid eenmaal geboren was, wilde ik helemaal niet meer werken. Ik kón voor mijn gevoel echt niet zo lang bij haar vandaan en wilde de zorg voor haar niet aan een ander overlaten. Financieel gezien was het mogelijk om thuis te blijven, een enorme luxe natuurlijk, dat realiseer ik me goed. Anders had ik, net als zoveel andere moeders, dat gevoel moeten negeren en dan was het werkende leven misschien bij mij ook wel weer gewend na een tijdje.

In de afgelopen jaren zijn er nog drie kinderen bijgekomen en was ik dus met hen thuis. Niet dat ik helemaal niet heb gewerkt, ik heb af en toe eens een tijdje mijn werkzaamheden als inburgeringsjuffie opgepakt en een aantal uur per week les gegeven in de avonden. Ook heb ik zo nu en dan eens een avondje gewerkt als serveerster in een restaurant, voor de gezelligheid en voor een beetje ontspanning. Maar grotendeels was ik dus thuis. En hoewel de muren bij tijd en wijle op me afkomen, ben ik nog steeds blij om thuisblijfmoeder te zijn. Omdat het goed voelt voor mij. Die meiden zijn mijn lust en mijn leven en ik vind het echt heel fijn dat ik de hele dag bij hen kan zijn, ze niet hoef te missen en alles van ze kan meemaken.

Persoonlijk vind ik dat je als moeder lekker zelf zou moeten kunnen beslissen of je een carrièremoeder bent, een thuisblijfmoeder, of iets daar tussenin. Het is ook allemaal goed toch? Als het maar werkt voor je gezin. De laatste jaren heb ik echter nogal wat vragen gekregen waar ik me, als thuisblijfmoeder, wel over opgewonden heb. Van sommige vragen voelde ik me een beetje gepikeerd, verontwaardigd, niet gewaardeerd, en soms kreeg ik juist medelijden, omdat ik het idee had dat die venijnige vraag afkomstig was van een moeder die stiekem zelf ook liever wat meer thuis zou willen zijn.

Maar goed, wat de reden ook is, de volgende vragen moet je echt niet meer stellen aan een thuisblijfmoeder!

 

1. “Je wil toch niet afhankelijk zijn van een man?”

Ik ben niet afhankelijk van EEN man, maar van MIJN man. Op financieel gebied dan. Zo is hij weer van mij afhankelijk voor de zorg van onze kinderen. Tja, heb je dat niet gewoon in een relatie, dat je een beetje afhankelijk van elkaar bent? Überhaupt. Je bent toch ook afhankelijk van de gastouder om op je kinderen te passen. En van je baas, of hij/zij je er niet uitknikkert?

 

2. “Heb je niet het gevoel dat je je nuttig wil maken voor de maatschappij?”

Ik heb het gevoel dat ik dat al hartstikke dóe eigenlijk. Heeft dat alleen te maken met het hebben van een baan? Ik denk het niet. Zou je je dan bijvoorbeeld wel nuttig maken als je ándermans kinderen verzorgt (want betaald werk), maar níet wanneer je je eigen kinderen verzorgt?

 

3. “Weet je wel dat onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die naar de crèche gaan veel socialer zijn?”

Weet jij wel dat er ook tig onderzoeken zijn waaruit blijkt dat kinderen het best gedijen wanneer ze de eerste jaren bij hun moeder (of vader) blijven? Als je wil, kun je overal wel een onderzoek voor vinden dat ondersteunt wat jij graag wil. Hoe sociaal je spruit wordt hangt waarschijnlijk toch echt van nog wat meer dingen af.

 

4. “Verveel je je nooit?”

:) Kom je een dagje op visite?

 

5. “Wil je je niet blijven ontwikkelen?”

Ik ben de eerste die het toegeeft; ik voel me soms gigantisch afgestompt.. Ik lees bijna geen boek, ik kijk nauwelijks nieuws, praat voornamelijk met mensen onder de zes en heb zelfs de IQ-test op tv nodig om mijn ego weer enigszins op te vijzelen. Desondanks ontwikkel ik me toch écht wel. Om mijn temperamentvolle kinderen een beetje te kunnen handelen af en toe, heb ik namelijk heel wat geduld moeten ontwikkelen. En relativeringsvermogen ook, om niet volkomen door te draaien wanneer ik bijvoorbeeld op een dag: wat ruzietjes heb moeten sussen, een paar driftbuitjes heb moeten temperen, een aantal bekertjes heb moeten opdweilen én er eentje zich tot in haar nek toe ondergescheten heeft en een ander haar schoenen persé níet aan wil, nét op het moment dat ik de oudste van school moet gaan halen en dit alles terwijl ik al járen geen normale nacht geslapen heb. Bijvoorbeeld, ik noem maar wat hè…

 

6. “Dan kijk je zeker elke dag Koffietijd?”

Ik beken, dat had ik echt een tijdje elke dag aanstaan, maar alleen toen ik nog hévig onder invloed was van hormonen. De dag dat je opvalt dat die Koffietijd-kok in elke zin vijf keer het woord “supersimpel” gebruikt, is de dag dat je het zeker weet: “Je bent ontzwangerd!”

 

7. “Word je niet gillend gek soms?”

Túúrlijk wel, zie 5. Dit is nog wel een vraag van iemand die zich enigszins heeft ingeleefd, maar toch; weinig bemoedigend! Bovendien is het niet mijn bedoeling om te gaan klagen over het ‘thuismoederschap’, het is tenslotte waar ik helemaal voor kies en meestal heel blij van word. Ja het is zwaar, maar dat is werken combineren met het moederschap ook!

En van klagen word je zéker geen leukere moeder, dan kan je misschien beter op zoek naar een leuke baan 😉

pinterest

Wil je als thuisblijfmoeder dit lijstje nog aanvullen met vragen die jij echt nooit meer wil horen? Of heb je als niet-thuismoeder misschien nog prangende vragen? Stel ze gerust, maar pas wel op he 😀

Facebook Comments
7 vragen die je niet moet stellen aan een thuisblijfmoeder
Getagd op:                            

8 thoughts on “7 vragen die je niet moet stellen aan een thuisblijfmoeder

 • januari 13, 2017 op 4:43 pm
  Permante link

  Ook heel herkenbaar;)) ik krijg ook vaak dit soort opmerkingen hoor. Of ” wordt je wereldje dan niet ontzettend klein?” Uh nee alsof collega’s alles zijn. Of “ik zou dat echt nooit kunnen hoor!” Pfff ene oor in andere oor uit
  Dewi onlangs geplaatst…klusjes voor je kindMy Profile

  Beantwoorden
 • Pingback: Restaurantregels - LOVE4PINK

 • Pingback: Interview voor Trouw - Thuisblijfmoederen, blijft dat leuk? - LOVE4PINKLOVE4PINK

 • januari 26, 2016 op 9:33 pm
  Permante link

  Grappig, want ik heb laatst een lijstje geplaatst over dingen die ik niet meer wil horen als niet-alcohol drinker. Heel wat anders, maar ik bedoel daarmee dat ik me kan voorstellen dat het op een gegeven moment zwaar irritant is om dezelfde vragen te horen!

  Zelf werk ik en ik voel me daar het fijnst bij. FT thuis blijven bij mijn zoontje is gewoon niet mijn ding. Net zoals werken naast het hebben van kinderen, niets voor anderen is. En dat is lekker prima! Moet iedereen vooral zelf weten, vind ik dan. Gewoon doen waar jij je goed bij voelt en het is aan niemand om daarover te oordelen of domme opmerkingen te plaatsen.

  Ik vind sommige opmerkingen écht niet kunnen. Fijn om te weten dat ik me (blijkbaar) nuttig maak voor de maatschappij. Maar thuis blijven en er continu voor je kinderen zijn die later een grote rol gaan spelen in de maatschappij… euh… heb je toch een behoorlijke nuttige rol als thuisblijfmama.

  Of alsof je tijd hebt om alleen maar koffietijd te kijken. Die 2 werkdagen (en 2 weekendagen) dat ik wel thuis ben, heb ik daar ook geen tijd voor. Alsof je dat ineens wel hebt als je een hele week thuis bent met de kinderen. En áls je toevallig wel eens tijd hebt, prima toch. Ook goed.

  Ik snap heel goed dat je je er aan ergert!

  Beantwoorden
  • januari 29, 2016 op 7:13 pm
   Permante link

   Dankjewel voor je reactie! Ja het gevoel je telkens voor je keuzes te moeten verdedigen is gewoon irritant toch? Ik ga jouw lijstje eens bekijken!

   Beantwoorden
 • januari 24, 2016 op 8:13 pm
  Permante link

  Leuk om te lezen :) Ik vond het in het begin vreselijk om aan het werk te zijn, terwijl dochter met mijn man thuis was. Daarna tijdje thuis geweest maar de afwisseling tussen thuis en werk is voor mij het prettigst.
  Wat ik me wel afvraag: lukt het jou om je huis een beetje schoon te houden? Toen ik thuis was met de kids kreeg ik dat niet voor elkaar *dweilen tussen de legoblokjes door. Nu is het ook een gezwoeg om het een keer schoon te hebben.

  Beantwoorden
  • januari 25, 2016 op 8:11 pm
   Permante link

   Dankjewel voor je reactie! Hmmm ik ben niet zo’n ster in het huishouden hoor.. Vooral boven vind ik het lastig, want wanneer ik de gelegenheid heb om daar schoon te maken, slapen daar natuurlijk kinderen.. Als ze allemaal slapen maken mijn man en ik het meestal snel even netjes/schoon beneden en in het weekend probeer ik het wat grondiger aan te pakken.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge