Al een tijd dacht ik er aan eens een cursus kinder EHBO te gaan volgen. Als vrij neurotische moeder leek dat mij wel een verstandig idee. Toen de cursus aangeboden werd op een doordeweekse avond én super dichtbij huis, heb ik me dus gelijk ingeschreven. Vorige week heb ik de cursus gedaan en gister viel mijn certificaat op de mat! Die is in ieder geval in de pocket! Maar heb ik er nou veel aan gehad, of was het met kinderen in de leeftijd van 6, 4 en 2 jaar een beetje mosterd na de maaltijd?

Verwachtingen

Ik had me opgegeven voor de cursus kinder EHBO, omdat ik eigenlijk vond dat dat nodig was. Dat áls er wat naars zou gebeuren, ik in ieder geval precies zou weten wat ik zou moeten doen. Veel wist ik eerlijk gezegd al wel, als neurootje bedenk je je natuurlijk altijd wat mogelijk gevaarlijk kan zijn voor je kinderen. Bovendien had ik in een ver verleden al eens een reanimatie cursus gedaan, heb ik de foldertjes van het consultatiebureau altijd trouw bestudeerd en ik heb ook al het één en ander meegemaakt met mijn eigen kinderen. Dat ik dus al wat wist was wel fijn om te merken, verder was het goed om de kennis weer even op te frissen én natuurlijk heb ik zeker wel wat bijgeleerd!

Theoriegedeelte

We begonnen met het bespreken van verschillende soorten situaties. Wat doe je als je kind op zijn hoofd gevallen is, wanneer het zich verslikt, wanneer het een bloedneus heeft of wanneer het bijvoorbeeld een kop thee over zich heen trekt? Aan de hand van vele verschillende situaties, werd veel theorie uitgelegd.

Praktijkgedeelte

Ppfff wat is dat ongemakkelijk zeg… een plastic pop mond-op-mond beademing geven terwijl er allemaal ogen op je gericht zijn. En aan een wild vreemde lopen te sjorren, om hem in de stabiele zijligging te leggen. Of een plastic baby op z’n ruggetje te slaan, omdat ie zich zogenaamd verslikt heeft. Misschien heel onvolwassen, maar ik ga daar dus van blozen en hyperventileren. Ik was bijna een écht praktijkvoorbeeld 😉 . Helemaal verschrikkelijk als je het mij vraagt, maar tóch was dit het nuttigste gedeelte van de cursus vond ik. Door het even gedaan te hebben, heb ik er meer vertrouwen in gekregen dat ik het ook zou kunnen wanneer het écht nodig zou zijn.

Weetjes

Ik ben tijdens de cursus achter wat dingen gekomen die ik echt niet wist. Wist je bijvoorbeeld dat:

 • ballonnen heel gevaarlijk kunnen zijn? Wanneer een ballon knapt in de buurt van je (kinds) oog, dan kan er door de plotselinge druk grote schade aan het oog optreden. Nooit geweten. Ik was toch al niet zo’n fan van ballonnen, want ik heb wel eens gehoord dat er een kindje in gestikt zou zijn, omdat het in plaats van de ballon op te blázen ging zuígen, waardoor de ballon achter in de keel schoot. Doodeng toch? Goed oppassen dus!
 • dat je 112 mag bellen wanneer je kind iets heeft opgegeten/ opgedronken en je niet weet of dat kwaad kan? Je kunt natuurlijk ook de gifwijzer raadplegen, maar wanneer je die zo snel niet kan vinden of je maakt er in alle stress geen wijs uit, dan kan je dus met het noodnummer bellen.
 • Je vooral níet een pincet mag gebruiken om een doperwt (of smartie of weet ik veel wat) uit een neusgat te halen? Ik weet niet of ik me zou kunnen bedwingen, maar het is dus uiterst onverstandig. De kans bestaat dan namelijk dat je het voorwerp verder in de neus duwt en dan ben je natuurlijk verder van huis. Wél zou je je kleine patiëntje aan peper kunnen laten ruiken, zodat die doperwt er uitvliegt door het niezen! Of op het mondje blazen, terwijl je het neusgat waar niets in zit dicht duwt. Je moet er maar opkomen!
 • dat je geen desinfecterend goedje op schaafwondjes hoeft te doen, maar dat spoelen met water voldoende is?
 • dat een AED apparaat niet werkt als er nog wel een hartslag is? Dat vond ik wel een geruststellend weetje.
Websites

Verder werden we tijdens de kinder EHBO cursus gewezen op een aantal nuttige websites:

Met name op die eerste twee websites vind je snel duidelijke informatie en die zijn echt het bekijken wel eens waard.

Cursus Kinder EHBO: nuttig of niet?

Ja, ik vond het absoluut nuttig en ben blij dat ik het gedaan heb. Wel had het verstandig geweest wanneer ik de cursus eerder gedaan heb. Al was het alleen voor mijn gemoedsrust geweest. Toch is het niet zo dat een cursus kinder EHBO alleen handig is voor wanneer je kleine kinderen hebt hoor, je leert juist een hoop oplossingen die je ook in situaties met volwassenen zou kunnen gebruiken.

Alle informatie die er bij een cursus kinder EHBO gegeven wordt, is in principe ook op het internet te vinden, maar met name door het oefenen en het bespreken van verschillende soorten ongevallen leer je toch een heleboel. Een aanrader dus!

Heb jij al eens een cursus kinder EHBO gedaan?
Facebook Comments
Cursus Kinder EHBO: nuttig of niet?

Een mening over “Cursus Kinder EHBO: nuttig of niet?

 • november 29, 2016 op 8:47 am
  Permante link

  Wat goed dat je dat gedaan hebt. Ongemakkelijk maar ja, je leert er wel van. Eigenlijk zou iedereen er wat vanaf moeten weten. De basis in ieder geval, het kan zoveel verschil maken. Heb ik wel eens zo’n cursus gedaan? Jep, heel vaak maar dat was ook verplicht met mijn opleiding.
  maai onlangs geplaatst…Lego en lego friends adventkalenderMy Profile

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge