Tweelingzwangerschappen zijn doorgaans al wat pittiger, maar Angela (toen 29) had, naast een tweeling in haar buik, ook een eigen bedrijf! Daarnaast stond ze er ook nog eens grotendeels alleen voor. Toch had Angela een goede zwangerschap, haar bevalling noemde ze zelfs: ‘een makkie!‘. Maar zo makkelijk als de bevalling was, zo zwaar was de kraamtijd…


 Wanneer kwam je er achter dat je in verwachting was van een tweeling?

Met 11 weken ben ik pas naar het ziekenhuis gegaan voor een echo en tot mijn schrik zag ik er 2! Ik schrok heel erg en heb er 3 nachten niet van geslapen! Ik heb een eigen bedrijf en wist niet hoe ik dat moest gaan doen. Maar ik vond het wel meteen leuk en voelde me een uitverkorene dat ik zwanger mocht zijn van een tweeling. Ik voelde ook angst, dat de zwangerschap mis zou gaan of dat de kindjes wat zou mankeren, omdat een tweelingzwangerschap een hoger risico heeft. De vader van mijn kinderen (toen mijn vriend) was dolgelukkig en trots.

Is het duidelijk wat de zygositeit van je tweeling is?

Tijdens zwangerschap en na de geboorte zeiden de medici dat het duidelijk een twee-eiige tweeling was. Ik twijfelde zelf en heb een DNA test laten doen toen ze 6 jaar waren, daar uit bleek dat ze toch echt eeneiig zijn! In de buik zaten ze in 2 aparte vruchtzakken, die op 2 plekken met elkaar vergroeid waren.

kraamtijd tweeling

Wist je van te voren het geslacht van de kindjes?

Ja, zo kon ik gericht inrichten en kopen. Een tweeling is al duur genoeg!

Op welke manier heb je je voorbereid op de komst van de tweeling?

Ik heb geen zwangerschapscursus gedaan, omdat ik dacht dat ik een keizersnede zou krijgen. Dit was echter niet het geval. Ik heb de hele zwangerschap doorgewerkt en ben de laatste 3 weken opgenomen in het ziekenhuis. Ik heb weinig tot geen voorbereiding gehad, ik liet het over me heen komen.

Hoe heb je je zwangerschap beleefd?

Eerste 3 maanden was ik erg misselijk en moe. Ook had ik moeite met staand werken.

In het tweede trimester voelde ik me beter en heb ik het kamertje klaargemaakt, alles ingekocht en ook veel gewerkt. Ik werkte toen wel alleen op kantoor, want ik mocht vanaf 5 maanden niet meer staand werken. Ik woonde alleen tijdens mijn zwangerschap, maar had genoeg hulp van mijn ouders en vriend met de voorbereidingen.

In de 7e maand kreeg ik moeite met alle ziekenhuisbezoeken en voor mezelf zorgen. In week 33 kwam ik in het ziekenhuis te liggen met pre-eclampsie en verplichte bedrust.

Voordeel van een tweelingzwangerschap is dat je elke 2 weken naar het ziekenhuis mag voor een controle echo. Je kan dus elke 2 weken je kindjes zien. Op het laatst zelfs élke week. Je krijgt niet altijd foto’s mee maar alleen al kunnen zien is fantastisch!

Hoe reageerde je omgeving op het feit dat je een tweeling verwachtte? Welke opmerkingen zijn je meest bijgebleven?
  •  Liever jij dan ik.
  • Ben je wel in 1 keer klaar.
  • Je lichaam gaat eraan.
  • Je weet niet hoe zwaar het is.
  • Kun je dat wel alleen?

De rest was dolgelukkig en kende mij goed genoeg dat ik dit prima aan zou kunnen.

Had je misschien bijzondere gewoontes?

Ik had ontzettend zin in frambozenpudding en geitenkaas. Ik had verder geen huilbuien of een ander karakter. Ik was volledig mijzelf, alleen droeg ik een flinke buik met mij mee.

Tot wanneer heb je gesport?

Ik sportte tot de 4e maand 2 tot 3 keer in de week, de rest van de zwangerschap niet meer. Toen mijn kinderen 11 maanden oud waren heb ik het sporten weer opgepakt.

Hoeveel kilo ben je aangekomen?

8 kilo, nee viel wel mee. Ik hield ook geen vocht vast en had geen last van de pre-eclampsie. Op het laatst werd het wel zwaar om mee te zeulen.

Bij hoeveel weken zwangerschap ben je bevallen?

Met 35,6 week ben ik bevallen. Ik had al een centimeter ontsluiting. Ik kreeg een pil of crème gesmeerd op de baarmoederhals om deze iets weker te maken op 10 mei om 15:30. Om 17:00 kreeg ik weeën en toen had ik 3 cm ontsluiting. Om 18:45 had ik 9,5 cm ontsluiting en mocht ik persen. Na 2 persweeën is Evaly geboren om 18:56 uur met 1920 gram en Levange met een halve perswee om 19:07 uur met een gewicht van 2320 gram. De bevalling heeft dus maar heel even geduurd. Het was een makkie. Het ging zo snel dat de vader er nog maar net een half uurtje was toen ze werden geboren.

kraamtijd tweeling

Hoe ging het met jou en de kindjes na de bevalling?

Zo makkelijk als de bevalling was, zo zwaar werd de periode daarna. Op 10 mei ben ik in de middag van Almere naar het ziekenhuis in Lelystad verplaatst, omdat er geen plek was op de neonatologie voor mijn dochters. Ik beviel om 19 uur en de vader van mijn kinderen moest voor 23 uur de laatste trein naar Almere pakken. Papa’s mogen in Lelystad niet blijven bij hun vrouw en kinderen. Toen was ik dus helemaal alleen. Kindjes op de neonatologie en ik alleen in een bed. Ik heb toen nog een boekje gelezen, omdat ik niet kon slapen van de adrenaline. Levange en Evaly hadden nog hulp nodig met eten en warm blijven en ze lagen in een warmte bedje. De eerste dag werd ik met een rolstoel naar beneden gebracht door een zuster en de tweede dag moest ik zelf lopen. Lichamelijk voelde ik mij prima en ik had geen naweeën, wel had ik veel botpijn bij mijn heupen. Op de 4e dag (donderdag) heb ik mijn dochters zelf aangegeven in het gemeentehuis met mijn moeder, de vader was verhinderd dus ik moest het zelf doen. Er moeten namelijk 2 mensen bij het aangeven zijn. Na 5 dagen werd ik uit het ziekenhuis ontslagen en dat vond ik vréselijk. Ik moest heen en weer tussen Almere en Lelystad gaan auto rijden om voor mezelf te zorgen en voor mijn kinderen in het ziekenhuis. Niks geen kraamtijd. Ik was op maandag bevallen, en vrijdagmiddag moest ik naar huis. Ik heb mijn kleding thuis gewassen en die van de tweeling en ben naar het Apollohotel gegaan in Lelystad, daar ben ik 5 nachten verbleven. Heen en weer naar het ziekenhuis gereden en ’s nachts kolven voor de volgende dag in het hotelbed. Ik had uit het ziekenhuis van die luiermatjes voor in bed gestolen om in het hotelbed te leggen omdat ik nog erg bloedde. Wat zullen de schoonmaaksters van het hotel wel niet gedacht hebben. Ik kon niet koken dus kocht alleen ontbijt voor in de hotelkamer en verder at ik in een restaurant mijn lunch en diner. Dit heb ik alleen gedaan, omdat mijn toenmalige vriend geen vrij kreeg van het werk. Op de 5e dag is hij bij mij in het hotel gekomen en hebben we 2 weken vanaf die dag samen voor de kinderen in het ziekenhuis gezorgd en weer heen en weer gereden tussen Almere en Lelystad. De kinderen deden het goed, ze groeiden goed en moesten vooral aansterken. Toen ze 19 dagen oud waren mochten ze mee naar huis.

Hoe heb je die tijd ervaren?

Vreselijk! Ik vind dat ik als kraamvrouw schandalig behandeld ben. Mijn buik en hechtingen zijn niet meer gecontroleerd na de 4e dag van de bevalling en ik heb thuis geen hulp gehad. Ik heb geen bedrust gehad. De 2e dag in het hotel heb ik zelfs totale paniek ervaren, omdat ik niet meer uit het bad kon komen van de hotelkamer. Mijn heupen deden zo’n pijn en waren nog zo stijf dat ik heel veel moeite heb moeten doen om zelfstandig uit bad te komen. Ik heb een klachtbrief gestuurd naar de zorgverzekering CZ en ze hebben voor 75% mijn hotelkosten vergoed. Verder was ik natuurlijk erg druk met mijn tweeling en het aan de zijkant runnen van mijn bedrijf, dat ik er verder niet meer bij stilgestaan heb. Toen mijn dochters één jaar waren, kwam alles naar boven en heb ik hulp gezocht bij een psycholoog. In die tijd ging de relatie tussen mij en de vader van de kinderen ook over. Door deze hulp ben ik er snel weer bovenop gekomen en ben ik erg gelukkig met mijn dochters. Maar de periode na de bevalling blijft een rot ervaring.

Wat zou je willen zeggen tegen moeders die op dit moment zwanger zijn van een tweeling?

Volg je gevoel, luister alleen naar de tips van tweelingouder en niet van een eenlingouder. En voel je gezegend dat je uitverkorene bent om 2 kinderen te mogen dragen en op de wereld te zetten. We verdienen eigenlijk een lintje van de koning!


Haha, hélemaal mee eens!! Angela, hartstikke bedankt voor je verhaal!!

Wil je meer verhalen lezen? Kijk dan op deze pagina: tweelingzwangerschap.

Facebook Comments
De tweelingzwangerschap van Angela

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge