Emily was 29 toen ze voor het eerst zwanger was. Het was een enorme verrassing toen bleek dat ze een tweeling kreeg!

Ze kijkt terug op een hele goede zwangerschap zonder complicaties, een hele korte en makkelijke bevalling en is nu super trots op haar twee geweldige, sterke en mooie zoons.

jongenstweeling


Wanneer kwam je er achter dat je in verwachting was van een tweeling?

Met 7 weken hadden we een vroege echo. De verloskundige die de echo maakte zei dat ze eerst even ging kijken of het hartje klopte. Ik grapte nog van ja en of het er geen 2 zijn. Ik maakte het grapje juist,omdat ik het totaal niet verwachtte. Toen ging ze kijken en zei ineens “Ja er zit toch echt nog een vruchtje!” Dus ik begon te lachen, omdat ik dacht dat ze een grapje maakte. Toen duidelijk werd dat het geen grapje was was de schok enorm!! Wat moest ik in godsnaam met 2 baby’s!! Mijn man is schipper en dus nooit thuis. Ik vond het op dat moment echt heel moeilijk. Mijn man ook. Ik begreep totaal niet hoe het kon dat we een tweeling kregen. Het heeft voor mij best wel even geduurd voordat ik echt blij was met de tweelingzwangerschap. Ik was vooral zo bang voor alles. Hoe zwaar de zwangerschap zou zijn en of ik het erna allemaal wel aankon.  Maar na een paar weekjes ging de knop om. Ik werd er blij van en kreeg meer zelfvertrouwen. Ik nam me voor vooral niet teveel na te denken en alles per dag te nemen zoals het kwam. En zo heb ik ook de hele zwangerschap doorlopen.

Hoe reageerde je omgeving op het feit dat je een tweeling verwachtte? 

Mijn schoonmoeder riep: ‘Ohh wat erg!’. Ook zij schrok haha. Maar eigenlijk was iedereen heel enthousiast.

Is het duidelijk wat de zygositeit van je tweeling is?

Het was bij de 1e echo, dus met 7 weken al duidelijk dat we een twee-eiige tweeling verwachtten. Ze hadden beide een eigen vruchtzak en moederkoek.

Wist je van te voren het geslacht van de kindjes?

Met 20 weken kregen we te horen dat we 2 jongetjes mochten krijgen. Wij wilden dit weten om praktische redenen natuurlijk, maar vooral omdat ik gewoon mega nieuwsgierig was.

Op welke manier hebben jullie je voorbereid op de komst van de tweeling?

Behalve dat we alle uitzet kochten en het kamertje klaar hebben gemaakt hebben we ons niet echt voorbereid. Ik had ook geen idee waarop ik me moest voorbereiden. Ik dacht, ik zie het wel. Ze zitten erin en ze komen er hoe dan ook uit. En daarna, dat zien we dan wel. Ik wilde ook geen puf of bevallingsoefeningen doen. Ik weet van mezelf dat ik me nogal druk kan maken en angstig kan zijn dus hoe minder ik me zou voorbereiden, hoe minder angst ik zou hebben.

Hoe heb je je zwangerschap beleefd? 

Ik vond het zwanger zijn echt niet zo leuk. Ik zat echt niet op een roze of blauwe wolk. Ik vond de veranderingen van mijn lichaam echt vreselijk. En alle zwangeren stralen?? Nou ik niet hoor. Zwangere vrouwen zijn mooier?? Ik zeker niet. Het eerste trimester had ik met vlagen last van misselijkheid. Ook kreeg ik al snel last van tintelingen in mijn been en in het tweede trimester kreeg ik bekkeninstabiliteit, waar ik overigens relatief weinig last van had. Mijn werk als verpleegkundige was wel snel zwaar, maar ik mocht niet klagen. Ik ben, op advies van de bedrijfsarts, met 20 weken minder gaan werken, toen werden mijn bekkenklachten ook snel minder. Die kwamen pas na de 30e week terug. Met 26 weken ben ik volledig de ziektewet ingegaan, maar heb toen nog tot 30 weken op therapeutische basi verder gewerkt. In het laatste trimester begon ik vocht vast te houden en toen werd het allemaal echt wel zwaarder. Maar ik kon en deed nog alles tot week 34.

20170203_010737

Had je last van kwaaltjes of bijzondere gewoontes?

Ik mag niet klagen. Voor een tweeling zwangerschap heb ik echt een hele prettige zwangerschap gehad zonder veel klachten of kwaaltjes.

Hoeveel kilo ben je aangekomen? Zat je buik je erg in de weg? 

Ik ben in totaal 25 kilo aangekomen en ja, ik vond mijn buik echt heel erg in de weg zitten. Hoewel ik voor een tweeling niet super dik was gelukkig. Vanaf week 24 ongeveer ging het hard groeien.

Bij hoeveel weken zwangerschap ben je bevallen? 

Ik zou met 37 weken worden ingeleid, omdat de groei van de kindjes afnam. Dit omdat ik geen plek meer had en de navelstreng dichtgedrukt werd door de kindjes waardoor ze minder voedingsstoffen kregen. De jongens hadden geen zin om ingeleid te worden dus die meldden zich 2 dagen eerder. Ik was ’s ochtends op controle geweest. Ik moest geregeld aan een ctg apparaat om de kindjes extra in de gaten te houden. Het ctg was helemaal prima dus ik kon weer gaan. Eenmaal thuis kreeg ik buikpijn. Maar ja, ik had heel de zwangerschap nog geen harde buiken en voorweeën gehad, dus ik dacht dat dit dat misschien was. niks. Ik ben nog samen met mijn schoonmoeder de hele middag bezig geweest met de kinderkamer. Zij uiteraard wat meer dan ik. Tegen de avond begon ik toch een beetje te twijfelen en heb ik mijn man naar huis laten komen. Meer voor ondersteuning, omdat ik echt niet dacht dat ik al echt weeën had.

Tegen 20:00 uur meende ik vocht te verliezen, dus toen heb ik toch voor de zekerheid het ziekenhuis gebeld en moesten langskomen. Hier werd weer een ctg gemaakt en de kindjes deden het prima. Omdat ik blijkbaar een ‘goede indruk’ gaf verwachtten ze niet dat ik die avond of nacht zou bevallen, maar ik werd wel opgenomen. Toen de dokter kwam waren in de tussentijd mijn vliezen gebroken. Hij gaf toen aan dat we waarschijnlijk de dag erna zouden bevallen en ik maar goed moest rusten die nacht. Toen hij even ging controleren bleek ik al 7cm ontsluiting te hebben! Dat had niemand verwacht. Ik ook niet, dus ik kreeg even een paniekmoment. De dokter was heel lief dus dat was snel over.

Ik zat gauw op 10cm. Dus ik mocht persen. De zuster had me gewezen hoe het moest en ik deed wat zij zei. Ik kreeg uiteindelijk wel een knip, omdat Noah zijn hartslag daalde. Eenmaal geknipt was hij zo geboren en volgde Xem 1 wee later. Het was een uitzonderlijk fijne bevalling. Voor een 1e bevalling en dan van een tweeling en ook zonder enige pijnstilling. De zusters vonden dat erg bijzonder. Ikzelf vond mijn bevalling echt 1000% meevallen. Zowel de weeën als het daadwerkelijke bevalling.

Hoe ging het met de kindjes toen ze geboren waren?

Noah werd geboren met 2405 gram. Hij moest even met de kinderarts mee, maar was binnen een paar uurtjes bij mij op de kamer. Xem kwam met 2260 gram als 2e. Hij deed het super en kon meteen bij mij blijven. Twee dagen later mochten we al naar huis  Ik was wel moe en had een laag hb maar verder ging het met ons alle drie echt heel goed.

newborn twins

Hoe heb je je kraamtijd ervaren?

Wij hadden echt de leukste kraamhulp die je je kan indenken. Superlief, enthousiast, maar vooral heel veel humor!! De kraamtijd viel me wel tegen. Ik had niet verwacht zo ontzettend moe en slap te zijn. Gelukkig trok dat gauw bij.

Wat zou je willen zeggen tegen moeders die op dit moment zwanger zijn van een tweeling?

Maak je niet te druk! En trek je niets aan van mensen die goedbedoelde adviezen geven. Ook nu na 2 maanden. Het is heerlijk. Zwaar is het zeker, maar echt goed te doen. Je kan weer heerlijk slapen. Ja, wel onderbroken maar toch!! Zo lekker!! En wat is het bijzonder en fantastisch om twee gezonde kindjes te mogen krijgen.


Emily, bedankt voor je deelname! Wat lijkt het me heerlijk voor aanstaande tweelingmama’s om zo’n positief verhaal te lezen!

Wil je meer verhalen lezen? Kijk dan hier: tweelingzwangerschap.

Facebook Comments
De tweelingzwangerschap van Emily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge