Vandaag het verhaal van Esther, die na een icsi behandeling zwanger werd van een tweeling. Ze had een erg goede zwangerschap en wel een ontzéttend snelle bevalling! Lees hier haar verhaal:


 Hoe oud was je dat je de tweeling kreeg en heb je nog meer kinderen?

Ik was 29 toen de eerste kwam, en 32 toen de tweeling geboren werd. Beide zwangerschappen gingen me goed af, ik had weinig klachten. Bij de tweeling was ik wel iets meer misselijk en ik was het eerder zat.

Daarnaast was het sowieso zwaarder omdat je niet kan rusten wanneer je moe bent, want er liep nog een 2 jarig dametje rond, die in mijn verlof net besloot geen middagslaapje meer nodig te hebben.

Had je om de een of andere reden meer kans op een tweeling?

Ik kan niet op de natuurlijke weg zwanger worden. We hebben een icsi behandeling gehad. In 2008 waren de regeltjes iets soepeler, en kozen we er in de 2e poging voor om 2 embryo’s terug te plaatsen. Er deelde er 1 door, en dat werd onze oudste dochter Elin.

In 2011 mocht dat eigenlijk niet meer, maar toen we bij poging 3 (tevens de laatste) aankwamen mochten we er toch 2 laten terug plaatsen.

Bij hoeveel weken kwam je er achter dat je in verwachting was van een tweeling? Kun je wat vertellen over die dag?

Vanwege de icsi had ik met 7 weken de 1e echo. Het was een hectische dag. Wij moesten wegens omstandigheden de behandeling doen in Nijmegen, niet echt naast de deur. We kwamen in de file terecht,  en toen we in Nijmegen waren was er geen parkeerplek te vinden bij het ziekenhuis.  Uiteindelijk ben ik de auto uitgestapt en kwam ik veel te laat binnen. De gynaecoloog was al bang dat de zwangerschap mis was gegaan en ik daarom niet kwam. We hebben nog even op mijn man gewacht, maar toen dat nog langer duurde is ze toch de echo gaan maken. Toen Bjorn uiteindelijk binnen kwam wist ik net dat we 2 kindjes verwachten.

Er is altijd van uitgegaan dat ze twee-eiig waren, en met 18 weken wisten we dat zeker.

Wist je van te voren het geslacht van de kindjes? Waarom wel/ niet?

Bij de oudste wilde ik het niet weten,  maar mijn man wel. Toen hebben we afgesproken dat als er een 2e kindje zou komen we het wel wilden weten.

Met 16 weken wisten we dat er in ieder geval 1 jongen zou komen, en met 18 weken wisten we dat het andere kindje een meisje was.

Op welke manier hebben jullie je voorbereid op de komst van de tweeling?

Niet echt.. Ik heb wel wat boeken gelezen en me door de gynaecoloog (zelf ook een tweelingmama) laten inlichten.

Gelukkig ben ik vrij relaxed van aard, dus zag het allemaal niet zo zwaar in.

Hoe heb je je zwangerschap beleefd?

De eerste tijd was best spannend,  van de gynaecoloog krijg je heel veel doemscenario’s te horen, wat niet altijd leuk is,  en daarnaast had ik ook wat bloedverlies.

Vanaf een week of 25 kreeg ik ook wat vaker last van mijn bekken, maar gelukkig allemaal in milde vorm, waardoor ik terug kijk op een prima zwangerschap.

Heel bijzonder om 2 kindjes te voelen, maar ook soms vervelend. De een trapt op de blaas, en de ander zorgt ervoor dat je benauwd wordt.

icsi tweeling

Hoe reageerde je omgeving op het feit dat je een tweeling verwachtte?

Heel wisselend. Ik heb heel veel “wat zal je het druk krijgen”  gehoord, soms zonder felicitatie erbij. Familie was wel blij voor ons, ze weten hoelang we bezig zijn geweest,  maar ook binnen de familie werden er soms minder leuke opmerkingen gemaakt.

Tot wanneer heb je gewerkt?

In mijn 27e week was ik bij de gynaecoloog,  en toen vroeg ze naar mijn werk en toen werkte ik nog 3 dagen van 8 uur. Zij gaf aan dat hun advies was om halve dagen te gaan werken vanaf 20 weken en stoppen met 30. De halve dagen heb ik niet gedaan, maar het advies om met 30 weken te stoppen heb ik wel opgevolgd.

Hoeveel kilo ben je aangekomen?

Ik heb geen idee meer….Ik denk zo’ n 20 kilo. Ik had geen gigantische buik, ik vond het eerder mooi dan dat het echt in de weg zat.

Bij hoeveel weken zwangerschap ben je bevallen?

Omdat 1 van de kindjes erg achter bleef in de groei zou ik op een maandag (37+1) ingeleid worden. De zaterdag ervoor moest ik op controle komen, zodat zij konden inschatten op welke manier in ingeleid moest gaan worden. Toen beek dat ik al 5 cm ontsluiting had. Ik had geen weeën dus mocht weer naar huis.

Maar door dat toucheren was er toch iets op gang gekomen, en ik voelde me er niet prettig bij. Een paar uur later was ik dus weer terug in het ziekenhuis. Ik had toen nog steeds geen weeën, alleen wat harde buiken. Ik mocht wel blijven, en zondag zouden we overleggen of ik echt tot maandag moest wachten.

Midden in de nacht werd ik wakker om te plassen. Eenmaal terug in bed braken mijn vliezen. Ik heb toen direct de verpleging opgeroepen. Rond 03.30 uur grapte ik nog dat ik nog geen weeën had, dus dat er nog wel tijd was… Ik had dat nog niet gezegd, en ik kreeg persweeën! De verpleging geloofde het eigenlijk niet, maar toen ze goed keek, zag ze dat ik gelijk had.

En om 4.05 wordt ons meisje geboren, en om 4.12 is ons ventje er ook.

Lichamelijk was de bevalling prima, maar geestelijk vond ik het heel zwaar. Het klinkt misschien als een droombevalling… geen enkele wee of pijn, op 3 kwartier na. Maar het ging mij veel te snel. Ik ging van niks naar direct persweeën. Ik had helemaal geen kans om me voor te bereiden op wat er komen ging. Ik dacht ook steeds:

Wat als ik nou niet naar het ziekenhuis was gegaan die middag?

Ik had nooit het ziekenhuis gehaald als dit thuis gebeurd was.

Hoe heten je kindjes?

icsi tweelingHet meisje heet Mila, zij woog 2395 gram. Ze kon haar temperatuur niet zo goed houden, dus heeft heel even in een couveuse, maar binnen 2 uurtjes was ze er weer uit.icsi tweeling

Het jongetje heet Noah, zoals al voorspeld was, was hij heel licht, 2070 gram. Hij schommelde ook erg met zijn temperatuur en moest daarom steeds tussen de kruiken liggen. Verder ging het met allebei goed.

Vanwege Noah zijn gewicht moesten we wel blijven. Na 4 dagen mochten we naar huis als hij aangekomen was. Helaas was hij weer verder afgevallen.  Maar gelukkig vond de kinderarts dat hij het verder zo goed deed dat we wel naar huis mochten. Noah woog toen ongeveer 1940 gram.

icsi tweeling

Hoe heb je je kraamtijd ervaren?

Vermoeiend… Ik probeerde borstvoeding te geven, maar ze hadden allebei de kracht niet om zelf te drinken, dus was voor mijn gevoel continu aan het kolven of flesjes aan het geven.  Daar ben ik ook met een week mee gestopt, van kunstvoeding groeien ze ook.

icsi tweeling

Wat zou je willen zeggen tegen moeders die op dit moment zwanger zijn van een tweeling?

Maak je niet teveel zorgen. Als de kindjes er zijn gaat het vanzelf lopen. De ene dag wat makkelijker dan de andere, maar stel niet te veel eisen aan jezelf.


En bij die tip sluit ik me helemaal aan! Esther, bedankt voor je verhaal!!

Facebook Comments
De tweelingzwangerschap van Esther
Getagd op:            

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge