Tweelingmama Kim vertelt over haar zwangerschap!

Hoe oud was je toen je zwanger werd?

Ik was 28 toen ik zwanger raakte van onze tweeling Haley en Tess. Die nu 21 maanden zijn.

zwangerschap tweeling

Heb je nog meer kinderen?

Ja, we hebben nog een dochter Megan van bijna 4 jaar. Ik was 26 toen ik zwanger raakte van haar.

Mijn eerste zwangerschap ging eigenlijk volgens het boekje. Behoorlijk misselijk in het begin, maar daarna allemaal voorspoedig. Ik ben gymleerkracht van beroep en dit was voor mij een reden om met 34 weken met verlof te gaan. Met precies 38 weken braken mijn vliezen en  beviel ik met een natuurlijke bevalling binnen 5 uur.

De zwangerschap van mijn tweeling was heeeeel anders…

Ik ‘voelde’ mij al heel snel zwanger en ook al gaf de test negatief aan, ik wist dat ik zwanger was. Een week later heb ik nog een test gedaan en die was inderdaad positief. Mijn man grapte nog dat het vast een tweeling zou zijn als ik alles zo vroeg al voelde…

Alles wat ik lichamelijk ervaarde bij de eenling zwangerschap kwam bij de tweelingzwangerschap al veel eerder. De misselijkheid, een groeiend buikje, de harde buiken enz. Alle ongemakken die je in de laatste paar weken bij een eenlingzwangerschap krijgt,  kreeg ik nu al rond 25 weken. Ik ben met 24 weken de ziektewet ingegaan en met 35,5 weken bevallen met een keizersnede. Deze stond eigenlijk voor een week later ingepland maar mijn kleine lichaam (1.59 m) hield onze twee meiden niet meer en weer braken spontaan mijn vliezen. Keizersnede of natuurlijk, mijn bevallingen beginnen allemaal met het spontaan breken van de vliezen en mijn kinderen worden geboren binnen een tijd van 5 uur…

Had je om de een of andere reden meer kans op een tweeling?

Nee, ik had niet meer kans op een tweeling. Ze zeggen dat het in mijn geval een “foutje van de natuur is”. Ik vind dat zelf niet leuk om te zeggen dus ik noem het ons “kadootje”.

Kun je iets vertellen over de dag dat je er achter kwam dat je zwanger was van een tweeling?

We hadden met (wat wij dachten) 8 weken een echo, een gesprek met de verloskundige en een gesprek met een gynaecoloog in het ziekenhuis. We bleken niet 8 weken zwanger te zijn maar pas 5, 4 weken! Ik weet nog heel goed dat ik op dat bed lag en de echoscopiste zei: “Je bent nog geen 8 weken zwanger maar ik kan je wel vertellen dat ik 2 kindjes zie”. Op dat moment dacht ik dat ik door dat bed heen zakte! Ik wist niet meer of ik nou moest huilen of lachen en ik werd overspoeld door allemaal emoties. Dat werd nog een keer erger doordat er maar 1 hartje te zien was. Omdat het zo vroeg in de zwangerschap was, was of het ene kindje heel snel met het kloppen van het hartje of het andere kindje zou het niet gaan redden.

Mijn man was onder dit alles erg nuchter omdat hij weet ik dat ik al kan stressen voor ons beide. Wel zag hij het al meteen in de echo. Zijn “voorgevoel” tijdens de positieve zwangerschapstest heb ik dus nog heeeeel vaak moeten horen.

We werden doorgestuurd naar de gynaecoloog, omdat we meteen medisch werden. Het was nog een erg prille zwangerschap waarop de gynaecoloog zei dat de kans groot was dat ik een miskraam zou krijgen bij 1 van de kindjes. Dit maakte die dag wel helemaal een bom van emoties. 3 Kinderen in totaal, gaan we dat financieel trekken? Gaan we dat qua ruimte in huis en in de auto redden? Twee kinderen in mijn buik met mijn 1.59 m, gaat dat wel passen? En hoe ziet mijn lichaam eruit na deze zwangerschap? Allemaal vragen die meteen bij mij opkwamen.

Een week later moest ik terug voor een echo om te kijken of er 2 hartjes waren. Die waren er gelukkig maar op dat moment zat ik nog steeds vol emoties en wist ik niet of ik wel blij was met een tweeling…

Dit vind ik achteraf nog steeds heel erg van mezelf. Toch werd ik vrij snel rustiger en raakte ik gewend aan het idee dat er niet 1 maar 2 mooie leventjes is mij groeide. Met 9 weken kregen we weer een echo en deze was voor mij heel speciaal. We zagen toen voor het eerst 2 mensjes en op dat moment was het goed. Dat waren onze kindjes en we zouden binnen een paar maanden een gezin hebben met 3 mooie kindjes.

Is het duidelijk wat de zygositeit van je tweeling is?

Ja, dit was duidelijk. Het is een eeneiige tweeling. Ik had een monochoriaal-diamniotisch zwangerschap. Er was bij mij dus het gevaar op het Tweeling Transfusie syndroom, wat voor beide kindjes erg gevaarlijk is. Er werd om de twee weken een echo gemaakt en gecontroleerd of de kindjes dus gelijk groeide. Gelukkig was dit bij mij niet het geval.

Wist je van te voren het geslacht van de kindjes? 

We wisten al snel dat we twee van hetzelfde geslacht zouden krijgen. Met 16 weken wisten  we dat het twee meisjes waren.

Op welke manier hebben jullie je voorbereid op de komst van de tweeling?

Door veel te lezen, vragen te stellen bij andere tweelingmama’s en verder gewoon op ons gevoel vertrouwen. Dit was iets wat we gelukkig al een beetje hadden geleerd van een eerdere zwangerschap.

Hoe heb je je zwangerschap beleefd? 

Het eerste trimester heb ik het beleefd als een normale zwangerschap zoals die van een eenling ook is. Je wordt nog geleefd en zit nog op je roze wolk om het iedereen te vertellen.

Het tweede trimester werd het fysiek veel zwaarder omdat ik ook nog werkte en daarnaast nog een dreumes thuis had lopen. Wel genoot ik ieder moment van mijn mooie dikke buik die natuurlijk op dat moment al goed te zien was.

Het derde trimester was het niet alleen lichamelijk erg zwaar maar werd het ook emotioneel erg zwaar. Ik mocht nog vrij weinig van de gynaecoloog maar kon ook niet veel meer. Mijn buik zat erg in de weg en het vocht zat overal! Ik kon hierdoor niets meer doen met onze dochter van 2 waardoor er bijna altijd iemand bij me was om te helpen of we brachten haar naar bij opa’s en oma’s. Dit leidde tot heel veel huilbuien. Ook sliep ik haast niet meer en werden de voorweeën met de dag erger.

Ik heb de zwangerschap zeker als mooi beleefd. Ik vind het nog steeds bijzonder dat er twee mensjes in mij hebben gepast. En kijk nog steeds vol liefde en trots terug op mijn zwangerschap.

Hoe reageerde je omgeving op het feit dat je een tweeling verwachtte? 

Toen we vertelde dat we zwanger waren, was onze omgeving niet zo verbaasd. Maar dat het een tweeling was, was voor iedereen wel echt een verrassing.

Mijn schoonmoeder geloofde ons eerst niet en moesten we de echo foto er zelfs bij pakken om haar te overtuigen.

De opmerking die toch wel het meest naar voren kwam bij mij is

“Hoe gaat dat ooit passen!?”

Had je last van kwaaltjes? Of misschien bijzondere gewoontes?

Ik heb veel last gehad van blaasontstekingen wat uiteindelijk ook weer leidde tot een allergische reactie op de medicatie. En dat vond ik wel echt heel naar. Bijzondere gewoontes niet echt.

Tot wanneer heb je gewerkt? En tot wanneer gesport?

Ik werk als gymleerkracht in het basisonderwijs. Met 22 weken zwangerschap begon de kerstvakantie. Na die weken ben ik de ziektewet ingegaan (dus met 24 weken).

Met zelf sporten ben ik al eerder gestopt. Ik zit op korfbal en met 12 weken gingen we over van het veld naar de zaal. Dit was voor mij een goed moment om te stoppen omdat ik toen echt al een buik kreeg en zelf ook wat banger werd voor het fysieke contact in de sport.

Hoeveel kilo ben je aangekomen? 

Ik ben in totaal 25 kilo aangekomen tijdens de zwangerschap. Ik maakte me hier niet zo heel druk over omdat ik tijdens mijn eerste zwangerschap ook 18,5 kilo was aangekomen en het er toen ook allemaal vanaf is gegaan. Beide keren heb ik er 5 maanden over gedaan om lichamelijk weer helemaal fit te worden en de kilo’s er allemaal vanaf te krijgen.

Mijn buik begon al vanaf 25 weken echt in de weg te zitten. Vanaf dat moment kon ik niet meer normaal mijn schoenen aandoen en was aan en uitkleden en zwaar werk. Ook werd er vanaf 29 weken heel voorzichtig aan me gevraagd door vreemde of het er 2 waren? En kon ik vanaf 31 weken zelfs mijn zwangerschaps spijkerbroeken niet meer aan (de broek zelf wel, maar de band ging niet meer over m’n buik!). Ik heb vanaf dat moment alleen nog maar zwangerschaps joggingbroeken gedragen.

Bij hoeveel weken zwangerschap ben je bevallen? 

Haley lag in stuitligging en Tess lag dwars. Hierdoor durfde ik een natuurlijke bevalling niet aan omdat ze niet met zekerheid konden zeggen dat Tess (het bovenste kindje) wel goed zou indalen. Ik heb toen samen met de gynaecoloog besloten om voor een ingeplande keizersnede te gaan.

Mijn meiden dachten daar alleen heel anders over want precies een week eerder braken m’n vliezen om 7:15 uur en werd het alsnog een andere datum. De weeën kwamen toen ook al meteen op gang dus er werd in het ziekenhuis ook best haast achter gezet.

Op 26 maart 2015 werden Haley en Tess met 35,5 weken zwangerschap geboren met een keizersnede om 11:45 en 11:47 uur

De keizersnede is me behoorlijk tegen gevallen. Ik had toch nog wel veel pijn op het moment dat de meiden eruit gehaald werden en vooral het herstel erna ging mij niet snel genoeg. Gelukkig is dit maar een paar dagen. Want na 5 dagen mochten Haley, Tess en ik alle drie naar huis en werden we thuis heel lief ontvangen door de opa’s en oma’s en natuurlijk grote zus Megan. Mijn gezin was compleet!

De meiden heten Haley en Tess en ze hebben het meteen vanaf de geboorte heel erg goed gedaan. Haley woog 2695 gram en was 45 cm en Tess woog 2920 gram en was 47 cm. Het waren dus geen kleine baby’s wat je meestal wel verwacht bij een tweeling. Ze hebben 2 dagen in de couveuse gelegen op de neonatologie en daarna nog 1 dag in een gewoon bedje. Daarna mochten ze lekker bij mij op de kamer. Na een zware paar dagen na de bevalling knapte ik vrij snel op maar ik genoot meteen van ieder moment.

 

Hoe heb je je kraamtijd ervaren?

De kraamtijd was erg fijn. Het was mijn tweede keer wat fijn is, omdat je weet wat je wel en niet wil. We hadden ook dezelfde kraamhulp als de eerste keer. Dit hadden we aangevraagd omdat ze erg lief was. We hebben het bezoek wat langer uitgesteld om eerst zelf lekker bij te komen en te genieten en ik heb zelf ook veel meer rust genomen. Ik zou dit iedereen aanraden.

Wat zou je willen zeggen tegen moeders die op dit moment zwanger zijn van een tweeling? 

Geniet van je zwangerschap. Nu heb je je kindjes nog helemaal voor jezelf. Het is een zware maar ook een hele mooie tijd.

Een tip voor als de kindjes er zijn. Doe alles synchroon. Zo houdt je de ritmes van de kindjes gelijk en hou je ook tijd over voor jezelf.

zwangerschap tweeling

Kim met haar drie mooie meiden!


Wil je meer zwangerschapsverhalen lezen? Klik dan hier: zwangerschapsverhalen.

Wil jij ook graag wat vertellen over je tweelingzwangerschap? Neem dan contact op!

Facebook Comments
De tweelingzwangerschap van Kim

2 thoughts on “De tweelingzwangerschap van Kim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge