Linda vertelt in haar zwangerschapsverhaal over hoe het was om ineens spontaan zwanger te zijn van een tweeling, terwijl ze voor haar oudste kindje een ziekenhuistraject heeft doorlopen om zwanger te worden. En er werd een keizersnede gepland, maar dit verliep toch net een beetje anders…


Hoe oud was je toen je zwanger werd? 

Ik was 30 toen ik in verwachting was van de tweeling. Ik heb nog een dochtertje van 3 jaar.

Ik was bij de tweede zwangerschap wat zekerder ondanks dat het er 2 waren. Bij de eerste was ik wat moe. Daarentegen ben ik bij de tweeling tot zeker 16 weken verschrikkelijk misselijk geweest.

Had je om de een of andere reden meer kans op een tweeling?

Ja, mijn moeder is er één van een twee-eiige tweeling, dus het zit in de familie.

Het is een tweeling!

Ik kwam er met 3 weken achter dat ik zwanger was. Ik zat wat te geinen met een collega die er net achter was dat zij zwanger was. We zeiden tegen elkaar wat een giller het zou zijn als ik ook zwanger was. Toen ik daadwerkelijk een test deed, was dat op de eerste verjaardag van onze dochter.  Het was ’s ochtends vroeg en de test was gelijk positief. Mijn man lag nog te slapen, dus ik porde hem wakker. Daar zaten we allebei rechtop in bed met de test in mijn hand.

We waren allebei een beetje in shock dat ik ineens zwanger was. Bij de oudste zijn we namelijk in ziekenhuistraject geweest om zwanger te worden.

Omdat mijn man toch niet zeker was van de test, zijn we die ochtend nóg een test gaan halen. Deze was wederom positief met de indicatie 3 weken.

Omdat er inmiddels visite was (ouders en schoonouders) hebben we maar direct verteld dat we in verwachting waren. Hierbij zei ik gelijk:

“Let op het zijn er twee.”

Met 7 weken kreeg ik mijn eerste echo. Daar werd een “prille” zwangerschap gezien. Omdat de verloskundige het verder niet had over een tweede baby, vroeg ik er naar. Nee hoor, het was echt één kindje, zei ze. Omdat het nog te vroeg was om een einddatum te geven, moest ik twee weken later terug komen.

Eenmaal terug zag ik daar ineens op de echo twee baby’s. Ik begon gelijk te huilen, omdat ik niet wist wat me overkwam. Mijn man kon niks meer uitbrengen.

Ik herpakte me en zei dat ik wel blij was, maar het even moest verwerken. We hebben echt nog even gehuild in de auto. Vervolgens onze naasten gebeld en die dachten dat we grapje maakten.

Mijn schoonmoeder zei de dag dat wij vertelden dat we zwanger waren: ‘Zal je zien, zit de tweede verstopt!’. Toen we belden met het verhaal dat het er toch twee waren, zei zij gelijk: ‘Ik zei het toch.’

Volgens de verloskundige/gynaecoloog waren er 2 vruchtzakjes dat volgens hen moest duiden op een twee-eiige tweeling. Echter nu twijfelen wij daar aan, omdat ze zo veel op elkaar lijken.

tweeling

We wilden graag het geslacht weten en hadden stiekem de hoop dat er een jongetje bij zat. Maar toch zei mijn gevoel dat het twee meisjes waren en dit bleek kloppend te zijn.

Op welke manier hebben jullie je voorbereid op de komst van de tweeling?

Om de meiden een mooi kamertje te geven, moesten we de zolder opknappen. We hebben niet gewacht tot de 12 weken. Het weekend na dat het bekend was hebben we zelfs een tweelingwagen opgehaald 300 km bij ons vandaan.

De zwangerschap

De eerste weken ben ik verschrikkelijk misselijk en ontzettend moe geweest. Het tweede trimester kregen wij met onze oudste dochter niet zo’n leuk nieuws waardoor de zwangerschap op de achtergrond kwam. Onze oudste dochter bleek een heupdysplasie met luxatie te hebben en moest hier helaas voor onder het mes.

Omdat ik veel klachten had met mijn bekken werkte ik al met 20 weken nog maar 50%.

De afspraken bij de gynaecoloog voelde  meer als verplichting  dan als een plezier om onze meisjes weer te zien. Het laatste trimester is dan ook volledig langs me heen gegaan, vanwege de zorgen voor onze oudste dochter.

Gedurende de zwangerschap had ik, naast de vermoeidheid en misselijkheid, ook veel last van onrustige benen.

Tot wanneer heb je gewerkt? En tot wanneer gesport?

Ik heb tot 29 weken gewerkt. Ik werkte al minder door mijn bekken en door de lange reistijd werd het steeds zwaarder. Ik stopte met sporten al bij 7 weken.

Hoeveel kilo ben je aangekomen? 

Bij mijn eerste zwangerschap was ik 26 kilo aangekomen. Bij haar had ik echt de instelling ik moet voor 2 eten. Onzin natuurlijk.

Bij de tweeling maar 16 kilo. Ik liep toen ook bij de diëtist vanwege zwangerschapsdiabetes.

Rond de 30 weken was ik mijn buik al zat, omdat die zo groot was.

31+1
35+1
De bevalling

Ik ben bevallen met 35 weken en 6 dagen. Ik zou 15 april een geplande keizersnede krijgen. Alleen dachten de meisjes daar anders over. Op 7 april ’s nachts braken me vliezen. Ik wist niet wat me overkwam! In totale paniek heb ik mijn man wakker gemaakt en het ziekenhuis gebeld. We moesten met spoed komen, omdat ik ook al persdrang had.

Bij mijn oudste werd ik met 41 weken ingeleid. Helaas was dit, voor zowel mijn dochter, als voor mij een trauma bevalling. Zij werd met een verlamde arm (erbse parese) geboren.

Omdat ik daar psychisch een klap van had gekregen, heb ik vanaf het begin gezegd dat ik een keizersnede wilde. En opeens begon het spontaan! In het ziekenhuis aangekomen vroeg ik gelijk of ik nog wel mijn keizersnede zou krijgen.

En  toen op 7 april om 7:07 en 7:08 waren daar onze meisjes middels een keizersnede.

newborns

De meiden heten Mirthe en Veerle. Het ging hartstikke goed met ze en hebben alleen ’s ochtend in de couveuse gelegen met elkaar. Mirthe woog 2265 gram en Veerle 2880 gram.

Ondanks dat ik een keizersnede had gehad was ik de dag ernaar al weer redelijk mobiel. Er werd met regelmaat gezegd dat ik het wat rustiger aan moest doen.

Ik heb de eerste dagen emotioneel in een rollercoaster gezeten. Ik kon het niet bevatten dat de meiden er ineens waren, want ik zou 15 april de geplande keizersnede krijgen.

Dit heb ik op een gegeven moment los gelaten toen de klinische verloskundige tegen mij zei:

“Geestelijk was je er niet klaar voor maar je lichaam wel.”

De kraamtijd

De meiden en ik hebben in totaal 12 dagen in het ziekenhuis gelegen. Ik had gelukkig nog recht op uitgestelde kraamzorg. We hadden 4×4 uurtjes en ik vond het heerlijk. De eerste dagen hebben wij bewust geen bezoek ontvangen omdat wij het voor Sterre (toen 20 maanden) heel belangrijk vonden dat ze kon wennen aan haar 2 zusjes.

Wat zou je willen zeggen tegen moeders die op dit moment zwanger zijn van een tweeling? 

Luister naar je lichaam. En, wat ik helaas niet volledig heb kunnen doen, geniet van je zwangerschap!


Hartelijk bedankt voor je verhaal Linda!

Meer verhalen lezen van tweelingmoeders over hun zwangerschap? Kijk dan hier: www.love4pink.nl/tweelingzwangerschap

Facebook Comments
De tweelingzwangerschap van Linda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge