Linda haar tweelingzwangerschap ging niet over rozen. Met acht weken zwangerschap werd ze opgenomen in het ziekenhuis en met 32 weken is haar tweeling al geboren.

Lees je mee met haar verhaal?


Het is een tweeling!

Ik was ruim 8 weken zwanger, toen ik werd opgenomen in het ziekenhuis vanwege uitdroging. Er werd toen een echo gemaakt en toen zagen we de twee kloppende hartjes! Ik kon het niet geloven toen ik het zag. Mijn man trouwens ook niet.

De kindjes deelden een placenta, maar hadden wel ieder een eigen vruchtzak. Voor mij een hele geruststelling. Het is nooit verder onderzocht, maar het is waarschijnlijk dat wij een eeneiige tweeling hebben

’s Avonds vertelden we het grote nieuws direct aan de familie, door in plaats van één beertje te laten zien, ineens een tweede beertje erbij te pakken. “We hebben er twee nodig“, zeiden we. De gezichten van de familie spraken boekdelen!

We hadden eigenlijk niet meer kans op een tweeling. In mijn familie komen wel meerlingen voor en bij mijn man ook, maar niet dat het erfelijk zou kunnen zijn. Mijn schoonmoeder is van een drieling, maar dat kan natuurlijk niet via mijn man doorgegeven worden. Mijn oma van mijn vaders kant heeft een tweeling als broers en mijn tante heeft ook een tweeling.

Iedereen reageerde eigenlijk heel leuk dat wij een tweeling verwachtten! Alleen de stomme opmerking “Zeg maar nee dat krijg je er twee” kreeg ik ook wel eens te horen.

De zwangerschap

Het eerste trimester was heel zwaar. Ik had een HG zwangerschap (hyperemesis gravidarum). Met 7 weken zwangerschap moest ik al stoppen met werken, omdat ik elk half uur moest overgeven. Ik heb het eerste trimester bijna helemaal in het ziekenhuis doorgebracht, want ik was die periode wel 5 keer uitgedroogd.

Het tweede trimester ging vanaf de 16 weken wat beter, maar omdat mijn lijf uitgeput was sliep ik veel en kon ik niet veel. Met de 20 weken echo kwamen we erachter dat we twee jongentjes verwachtten! Ook deed ik dit trimester aan zwangerschapsyoga.

Het derde trimester was heel kort. Met 32 weken zijn de jongens geboren.

Ik was gedurende de hele zwangerschap heel erg ziek en at heel slecht. Wel was ik verzot op pindarotsjes, AardappelAnders met veel kaas en voorverpakte hamburgerbroodjes :)

De buik

De eerste 16 weken was ik 8 kilo afgevallen. Daarna begonnen de kilo’s er langzaam bij te komen. In totaal 15 kilo. Ik kon mijn buik nog goed hebben, het was zeker nog te dragen. Met 32 weken had ik wel een enorme buik en ik weet niet hoe ik me gevoeld had, wanneer ik richting de 38 weken zou zijn gegaan.

zwanger van een tweeling, tweelingzwangerschap, eeneiige tweelig

De bevalling

Met 32+2 kreeg ik weeën en had ik ineens 5 cm ontsluiting. De weeënremmers werkten niet. Na 18 uur weeën werd het te gevaarlijk voor de kindjes. De eerste baby lag in stuit en de tweede baby lag in hoofdligging. Het hoofd van de eerste baby trok het hoofdje van de tweede mee naar beneden. Ze lagen dus ingehaakt aan elkaar. Daarom werd het een keizersnee.

De tweeling

De oudste heet Casper en de jongste heet Wessel. Casper woog 2060 gram en Wessel 1710 gram. Ze waren beide net geen 42 cm.

De kraamtijd

Hoewel ik de weeën heel goed kon hebben, vond ik de keizersnee wel vreselijk; ik heb de dagen erna heel veel pijn gehad. Sowieso was het een hele hectische tijd, omdat de jongens vier weken op de couveuseafdeling lagen. Hierdoor heb ik niet echt een kraamtijd gehad, de tijd die ik in het ziekenhuis lag was dus vooral heen en weer reizen naar de couveuseafdeling.

Ook zijn er, in deze toch al heftige periode, jammer genoeg wat fouten gemaakt in het ziekenhuis. Zo kwam ik op een dag aan op de afdeling en bleek de verpleging het eerste flesje te hebben gegeven, je begrijpt dat ik dat graag zelf had gegeven. Ook zou ik eigenlijk mee gaan toen er een echo gemaakt ging worden van de hersentjes. Echter waren ze me vergeten te bellen,  terwijl ik boven in het ziekenhuis lag. Tot overmaat van ramp ben ik ook een keer bij de couveuse aangekomen en bleek die uít te staan. Ook heb ik mij niet goed begeleid gevoeld bij de borstvoeding. Ik vind dit heel erg jammer.

Tips voor aanstaande tweelingmoeders

  • Neem je rust.
  • En als ze te vroeg geboren worden, maak dan duidelijke afspraken met het verplegend personeel.

En dit is een recente foto van Linda en haar tweelingzoons!

tweelingzwangerschap, tweeling, eeneiige tweeling, zwanger, tweelingjongens

Linda schrijft onder op haar blog Simpel, met een snufje liefde onder andere over haar tweeling en over prematuur geboren kindjes. Neem vooral eens een kijkje!

Linda, bedankt voor jouw verhaal!


Vond je het leuk om dit tweelingzwangerschapsverhaal te lezen? Er komen nog meer verhalen aan! Mis ze niet en like Love4pink op Facebook !

Ook leuk om te lezen: “de tweelingzwangerschap van Saskia“, “mijn tweelingzwangerschap“, “de tweelingzwangerschap van Charlotte“, “wat een geluk

Zou jij ook graag het verhaal over jouw tweelingzwangerschap delen? Neem dan vooral even contact op!

Facebook Comments
De tweelingzwangerschap van Linda

3 thoughts on “De tweelingzwangerschap van Linda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge