Voor degene die vaker mijn blogs lezen mogen het duidelijk zijn; ik vind het heerlijk om een groot gezin te hebben en geniet enorm van onze meiden, maar om nou te zeggen dat het me gemakkelijk afgaat… Nee hoor!

Maar ik ben er achter gekomen dat er ook moeders zijn die hun hand er niet voor omdraaien. Die vier kindjes groot brengen met twee vingers in hun neus. Sterker nog, er zijn moeders die acht wondertjes hebben en hopen nog een negende te mogen verwelkomen.

Hóe dan?!

Ik denk eerlijk dat ik het niet zou overleven. Dat zwanger zijn en bevallen nog wel verwacht ik, maar de verantwoordelijkheid die je hebt voor al die pukkies… Ik zou werkelijk onder die druk bezwijken.

Dat ‘hoe dan?!‘ wilde ik wel eens verder onderzoeken. Zijn dat moeders met een enorm moederlijk talent, of hebben zij bepaalde skills die wij ons allemaal eigen zouden kunnen maken? Ik besloot dus eens wat moeders van grote gezinnen te interviewen! Gaat het hen inderdaad zo makkelijk af, wat is hun geheim en vooral: ‘Wat kan ik van hen leren?’  Lees je mee?

José bijt de spits af!


Hoeveel kinderen heb je? 

Mijn man en ik hebben 6 kindjes: Rashid 11 jaar, Meryam 8 jaar, Yassir 5 jaar, Asiyah 3 jaar, Safiah 18 maanden, Sarah 5 maanden.

groot gezin

Hoe oud was je toen je je eerste kindje kreeg?

Toen ik 19 jaar was trouwde  ik, dit is inmiddels alweer 13 jaar geleden. Toen ik 20 jaar was werd ik zwanger en ik was net twee maanden 21 jaar toen ik beviel van onze oudste.

 

Wilde je altijd al graag een groot gezin?

Haha, om eerlijk te zijn wilde ik nooit kinderen! Mijn droom was een huis vol met allemaal dieren, ik wilde dan ook dierenverzorgster worden. Totdat ik voor school stage had gelopen in groep 1 van een basisschool. Toen was ik helemaal om!! Werken met kinderen vond ik superleuk en toen wist ik zeker wat ik wilde; ik wilde voor de klas!

Iedereen die mij als kind vroeg wat ik wilde worden, antwoordde ik met ” iets met kinderen…!” En een veelgehoord antwoord dat ik dan kreeg was: “Dan ‘neem’ je toch veel kids ..!” Nadat ik getrouwd was wilde ik inderdaad al snel wel huisje boompje beestje, toen werd mijn wens naar een groot gezin ook steeds sterker…

Ikzelf kom uit een gezin van 3 kinderen, mij man komt uit een gezin van 9!

 

Wat vind je het leukste aan een groot gezin?

De gezelligheid en het samenzijn met z’n allen! Ook vind ik het erg mooi om te zien hoe alle kinderen zich ontwikkelen en opgroeien tot een eigen ik! Elke leeftijd heeft wel weer iets leuks en daar geniet ik enorm van.

 

Wat vind je het moeilijkst aan een groot gezin?

Het moeilijkste….? Hhmm, dat is een lastige…. Ik kan me zo even niks bedenken. Misschien de komende puberteit van alle kinderen? Oh ja en ze met z’n zessen leuk op de foto krijgen, dat is ook wel een uitdaging!

 

Hoe reageert je omgeving op het feit dat je een groot gezin hebt?

De mensen die mij kennen hadden dat wel verwacht. Degenen die mij niet goed kennen schrikken wel, wanneer ik tegen hen zeg dat ik gezegend ben met zes kids.

 

Werk je ook?

Ja, ik werk 3 dagdelen als peuterleidster op een peuterspeelzaal.

 

Hoe ziet je sociale leven eruit?

Voor sporten heb ik geen tijd, maar daar heb ik ook geen zin in! Na een drukke dag ben ik blij wanneer ik in de avond een keer niks te doen heb en niets hoef, zodat ik heerlijk kan luieren op de bank.

Gelukkig hebben we Whatsapp, waarmee ik mijn sociale contacten onderhoud. Ik heb een paar goede vriendinnen, sommige van hen zie ik elke dag op het schoolplein en soms gaan we bij elkaar koffie drinken om bij te kletsen.

 

Hoe zijn de taken bij jullie thuis verdeeld?

Heel ouderwets; ik zorg voor de kinderen en de huishoudelijk taken en manlief zorgt dat er brood op de plank komt en dat alle rekeningen betaald worden. Ook zit hij in zijn laatste jaar van zijn Associate Degree, dit neemt uiteraard ook veel tijd in beslag. Allereerst gaat hij hiervoor twee avonden in de week naar school en daarnaast moet er ook nog gestudeerd worden.

 

Ben je als moeder veranderd ten opzichte van toen je nog maar één kindje had?

Absoluut! Ik ben veel relaxter geworden, met een eerste is alles nieuw, spannend, en dan wil je nog alles volgens het boekje doen. Met een tweede en volgend kindje ga je meer op je moedergevoel af!

 

Hoe zorg je er voor dat elke kind de aandacht krijgt die hij/zij nodig heeft?

Iedere dag probeer ik voor elk kind even tijd te maken, dan spelen we bijvoorbeeld een spelletje samen of we maken een tekening.

 

Zou je misschien nog meer kinderen willen?

Je weet natuurlijk nooit wat ons de toekomst brengt….

 

Welke tips en handigheidjes heb je voor andere moeders?

Rustig blijven is THE key!


 

Okay, rustig blijven dus.. Dan rijst bij mij wel weer opnieuw de vraag (tikkeltje wanhopiger nu): “Maar hóe dan?!” Denk toch ook dat dat iets is dat in je natuur moet liggen, maar ik ga er op oefenen :)

José, ik vond het prachtig om te zien hoe jij het voor elkaar hebt!
Dankjewel en veel geluk met je mooie gezin ♥

 

Heb jij ook een groot gezin en lijkt het je leuk om mee te doen aan deze rubriek? Neem dat even contact op!

 

 

 

 

Facebook Comments
GROOT GEZIN: José heeft 6 kinderen
Getagd op:        

9 thoughts on “GROOT GEZIN: José heeft 6 kinderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge