Vandaag het woord aan Mia (42 jaar), moeder van 6 kinderen!


Mijn man en ik (15 jaar getrouwd) hebben samen 6 kinderen gekregen, vijf meisjes en één jongen. Wat iedereen gelijk vraagt is of hij de jongste is, maar nee hij is nummer 4. We zijn niet gestopt na een jongen 😉  Hun namen zijn: Djala 14, Tjeda 12, Jedinja 9, Janoah 8, Jizrahja 4, Joëla 2. We wilden graag aparte namen, alle namen met een J spreek je uit als dj.

Ik zei vroeger altijd dat ik graag twee óf vier kinderen wilde, maar na de bevalling van Tjeda zei ik dat het genoeg was. Mijn man wilde echter graag een groot gezin, maar wat mij tegen hield waren de bevallingen. De zwangerschap vind ik geweldig, maar de bevalling vreselijk. Op een gegeven moment won het verlangen van nog een kindje het van de angst voor de pijn bij de bevalling.

En ik moet echt zeggen dat de laatste bevalling zo goed als pijnloos was.

Het mooiste van het hebben van een groot gezin is de gezelligheid en te zien hoeveel plezier de kinderen samen hebben. Zelf ben ik enig kind. Ik weet niet hoe het is om een broer of zus te hebben. Het is voor mij heel leuk om te zien hoe de band tussen broers en zussen is.

Er is altijd iemand om op terug te vallen en mee te delen.

6 kinderen

 

 

Een nadeel van veel kinderen is absoluut de rommel, je kunt blíjven opruimen. En de enorme bergen was die je weg wast en dan ineens weer verschijnen.

Onze omgeving reageert doorgaans heel leuk op ons grote gezin! Er is zelfs een ouder echtpaar in de buurt die fan is van ons gezin en een ander echtpaar die als een soort opa en oma fungeert. Ik lees ook wel andere (negatieve) reacties op Facebook, maar die kennen wij helemaal niet.

Misschien ligt het er aan dat we stralend en vol trots vertellen dat we zes kinderen hebben.

Op dit moment werk ik niet, in september ga ik echter een opleiding volgen en als Joëla naar school gaat wil ik weer gaan werken. Ik heb het altijd al heel leuk gevonden om met kinderen te werken, maar het was er beroepsmatig niet van gekomen. Na een groot compliment van de intern begeleider op school, die zei dat ik net een orthopedagoog ben, heb ik besloten om echt te gaan kijken welke opleiding ik wilde gaan doen. Ik heb gekozen voor kinder/gezins coach. Wat ik merk is dat veel volwassenen het moeilijk vinden hoe om te gaan met kinderen/ tieners. Voorbeeld: als er in de winkel een kind in de weg staat worden ze door een volwassene aan de kant geduwd, als het kind een volwassenen was geweest hadden ze gevraagd of ze er even langs mogen. Dat vind ik zo apart.

Hopelijk kan ik wat bewustwording brengen in ons gedrag naar kinderen toe.

Voor mijn sociale leven maak ik gewoon tijd, anders is er geen tijd. Meestal ga ik weg als mijn man thuis is en als we samen weg gaan passen de twee oudste op en gaat Janoah naar buren.

De huishoudelijke taken verdelen mijn man en ik, maar de kinderen doen bij ons ook mee! De kinderen hebben naar leeftijd meer taken, maar dan ook meer rechten. We hebben ze zelf laten kiezen welke taken ze willen doen en ook laten bedenken welke consequentie er tegenover staat als ze het niet doen. Zo voorkom je veel strijd en discussie, ze hebben er zelf voor gekozen en we merken dat dit goed werkt.

Als moeder ben ik steeds meer gegroeid en heb ik leren vertrouwen op het moederinstinct. Met één kind ben je alles nog aan het ontdekken en ben je vaak onzeker. Je vraagt je vaak af of je wel een goede moeder bent. Met 6 kinderen is dat veel minder.

Elk kind krijgt bij ons individuele aandacht. Die aandacht hoeft niet veel te zijn, maar de kinderen moeten voelen dat je er even helemaal alleen voor hem/haar bent.
Dan kan 10 minuten gerichte aandacht al heel veel betekenen.
Verder plannen mijn man of ik met elk kind een uitje, even iets met z’n tweeën doen vinden ze geweldig.

Ons gezin is nu compleet, geen zevende baby voor ons. Mocht ik onverhoopt toch zwanger raken dan is het kindje meer dan welkom, maar het verlangen voor nog een baby is er niet. Ik ben blij als straks de jongste ook naar school gaat en er weer een nieuwe fase begint.

De afgelopen jaren heb ik wel geleerd dat het belangrijk is voor een kind om, binnen jouw grenzen, zelf keuzes te mogen maken. Het geeft een gevoel van zelfstandigheid en onafhankelijkheid. Het gevoel dat ze een eigen persoon mogen zijn en geen product van het gezin.


 

Mia, hartelijk bedankt voor jouw deelname! Top idee van die wasmanden, ik heb er gelijk ook een aantal besteld, hopelijk verandert dat wat aan de chaos in mijn washok 😉  Dankjewel en alvast veel succes met je opleiding!

 


Lees hier meer interviews met moeders van een groot gezin!

En volg Love4pink al op Facebook?

Facebook Comments
GROOT GEZIN van Mia – moeder van 6 kinderen
Getagd op:                

3 thoughts on “GROOT GEZIN van Mia – moeder van 6 kinderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge