groot gezin
Fotograaf: Stefan Seegers

Dit is het gezin van Judith van Hip&Hot Blogazine. Ik volg haar blog al een tijdje en vandaag beantwoordt zij hier wat vragen over haar gezin:


 1. Hoeveel kinderen heb je? Hoe heten ze en hoe oud zijn ze?

Ik heb 4 kinderen, Sterre (bijna 10), Yuren (6), Lenthe (4) en Fee (1).

 1. Hoe oud was je toen je je eerste kindje kreeg?

Ik was 30 jaar toen ik de eerste kreeg. Het was niet mijn eerste zwangerschap, voor Sterre had ik eerst 2 miskramen. Ik had dus ook 28 kunnen zijn, maar zo is het niet gelopen.

 1. Wilde je altijd al graag een groot gezin?

Ik wilde altijd graag 3 kinderen, maar toen ik 5 miskramen kreeg (2 voor Sterre en 3 na Sterre) wist ik niet of dat er wel in zou zitten. Fee was eigenlijk een grote verrassing, maar het voelde ondanks dat voor mij meteen goed.

 1. Wat vind je het leukste aan een groot gezin? 

De dynamiek verandert echt als je van 3 naar 4 kinderen gaat. Op de een of andere manier vind ik het met 4 meer in balans. Met 3 is er toch altijd eentje die wordt buitengesloten als er ruzie ontstaat. Dat vind ik met 4 minder. Dan is het vaker 2 aan 2, al zijn er natuurlijk wel uitzonderingen. Ik geniet enorm van de momenten dat iedereen gezellig is en we iets leuks doen. Bijvoorbeeld een boswandeling, of met sinterklaas vieren. Dan houden alle kinderen rekening met elkaar en is het gewoon gezellig, omdat je met zoveel bent.

 1. Wat vind je het moeilijkst aan een groot gezin?

Het meest lastige vind ik het rekening houden met de verschillende behoeften van ieder kind individueel. Je hebt gewoon niet zoveel tijd en ruimte om met elk kind apart iets te doen, terwijl ze daar vaak wel behoefte aan hebben. Als dat niet lukt, gaan vooral de jongste kinderen op een negatieve manier aandacht vragen. Dat vind ik wel eens lastig. Ik weet dan hoe het komt, maar tegelijk doen ze dan soms zo vervelend dat ze me dan ook boos maken. En verder vind ik het soms ingewikkeld dat er zoveel troep in huis is. Ik hou van een net en opgeruimd huis, maar met 4 kinderen worden er altijd plannetjes gesmeed voor het bouwen van hutten of het knutselen. Dan wordt het hele huis overhoop gehaald, maar als er moet worden opgeruimd zijn ze niet thuis.

 1. Hoe reageert je omgeving op jullie gezin?

De meeste mensen reageren vrij verbaasd als ik het vertel: heb je er 4?! Bekenden weten het gewoon en die zeggen er niet zoveel over. Ze weten inmiddels niet beter. Soms zeggen ze wel eens dat ze blij zijn dat zij er geen 4 hebben, als ze zien hoe druk het is.

 1. Werk je ook?

Ja. Ik werk 3 dagen per week als onderwijsadviseur en de andere dagen + avonden ben ik eigen ondernemer. Ik heb meerdere webwinkels en een blog, hipenhot.nl.

 1. Heb je ook tijd voor ‘jezelf’?

Ja dat heb ik wel, maar het wisselt hoe vaak. Ik probeer minimaal 1 keer per week te sporten en soms lukt zelfs 2 keer per week. Ik sport soms heel vroeg ’s morgens op mijn werkdagen, als ik geen vroege afspraak heb. Dan is onze gastouder aan huis er en heb ik mijn handen vrij. Anders ga ik op een avond als mijn man thuis is of in het weekend in de ochtend. Sociale contacten plan ik vaak ’s avonds in op een doordeweekse dag en soms in het weekend. Ik ga dan met een vriendin uit eten bijvoorbeeld. Of een keer naar de film. Mijn man is dan thuis. Af en toe gaan we ook met z’n tweetjes weg, dan brengen we de kinderen bij onze ouders (iedere oma en opa krijgt dan 2 kinderen) of we bellen een oppas.

 1. Hoe zijn de taken bij jullie thuis verdeeld?

Mijn man werkt fulltime, ik 3 dagen. Mijn eigen bedrijf kan ik in de avonduren bijhouden. Op de dagen dat we allebei werken hebben we een gastouder aan huis. De 2 dagen dat ik thuis ben zorg ik overdag voor de kinderen. Ik kook en doe de was, mijn man doet de boodschappen meestal (ik soms ook) en de vuilniszak. Schoonmaken doen we allebei niet, daar heb ik een schoonmaakster voor.

 1. Ben je als moeder veranderd ten opzichte van toen je nog maar één kindje had? 

Ik ben nog meer een duizendpoot geworden en nog beter in plannen en organiseren dan ik al was. Ook wel wat meer gehaast, met 1 kind heb je gewoon meer tijd en kun je beter focussen.

 1. Hoe zorg je er voor dat elke kind de aandacht krijgt die hij/zij nodig heeft?

Nou, dat vind ik dus lastig. Ik probeer af en toe momentjes in te plannen met de kinderen apart. Een spelletje met de een, een boekje voorlezen met de ander. Soms ga ik in het weekend ook met 1 kind op pad. Naar een museum, of een dagje winkelen in een andere stad. Met mijn oudste dochter ben ik in september 4 dagen naar Portugal geweest, dat was erg leuk.

 1. Zou je misschien nog meer kinderen willen?

In mijn hart is wel plek voor 10 kinderen, maar we houden het bij 4. Het past nu precies in de auto, we zijn net groter gaan wonen met voor alle kinderen een eigen kamer en nog een kindje erbij zou weer alles op z’n kop gooien. Bovendien ben ik inmiddels de 40 gepasseerd. Baby’s zijn superschattig, het is geweldig om te zien hoe ze zich ontwikkelen, maar ik kijk ook wel weer uit naar een nieuwe fase. Fee wordt in maart 2, dan hebben we de meest lastige periode met de nachten en het constant in de gaten houden weer gehad. Het was een prachtig avontuur, maar ik ben ook blij dat de babytijd van 4 kinderen er op zit en de focus nu weer wat meer op mezelf en mijn werk kan komen.

 1. Welke tips en handigheidjes heb je voor andere moeders?

Structuur is superbelangrijk. Zorg dat je een vast schema hebt op doordeweekse dagen. Hier weten ze: na het uit school halen knutselen we vaak wat of doen een spelletje. Daarna gaan ze allemaal douchen, waarbij ieder zijn eigen taak heeft (elkaar helpen) en als ze naar beneden komen ga ik koken en mogen zij televisie kijken. Na het eten moeten ze eerst tandenpoetsen en dan kunnen we daarna nog voorlezen. Die structuur zorgt voor houvast. Ze weten precies waar ze aan toe zijn en daardoor loopt het gestroomlijnd. Zo heb ik nog veel meer afspraken met ze gemaakt en systemen voor de andere momenten op de dag. Dat werkt goed.


Beste Judith, hartstikke bedankt voor het beantwoorden van de vragen. Ik vind het knap hoor, wat je allemaal doet! En die tip van het douchen is super, dat doe ik nu ook! Scheelt een hoop ge-emmer in de avond. Ook kijken zie hierdoor wat minder televisie in de middag, twee vliegen in een klap!

Wil je meer lezen over grote gezinnen? Klik dan hier.

Of ben jij een trotse moeder van 4 of meer kinderen en wil je daar hier eens iets over vertellen? Neem dan contact met me op.

Facebook Comments
GROOT GEZIN van Judith

Een mening over “GROOT GEZIN van Judith

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge