Ik vind het hartstikke leuk om zelf iets te maken voor mijn dochters; van rokjes tot sjaals, van een draagdoek tot versiering voor de slaapkamers.

Maarrr…. omdat ik, zoals alle moeders, geen zeeën van tijd heb én niet zo erg veel geduld, hou ik uitsluitend van projectjes met het motto:

Snel, simpel en succes gegarandeerd!

De projectjes die op deze pagina vindt heb je veelal binnen één avondje al af, zodat jij en je dochter(s) er de volgende dag al plezier van kunnen hebben. En je hoeft echt niet heel handig of creatief te zijn, ik leg het zo duidelijk en simpel mogelijk uit, zonder specifieke termen te gebruiken, die ken ik tenslotte zelf ook niet :-)

Weetje wat ik het leukste vind aan iets maken voor mijn meiden? Het is al gauw goed! En als je dochter straks trots in de rondte huppelt in een door mama gemaakt rokje bijvoorbeeld, dan maakt het echt niet uit als er ergens een stiksel niet helemaal perfect is hoor. Dus probeer het gewoon eens! Bovendien, je wordt er steeds handiger in :-)

Heb je iets gemaakt naar aanleiding van deze pagina? Dan zou ik het heel leuk vinden om jullie creaties hier terug te zien in de reacties!


Ik maakte een colsjaaltje voor Roosje. Persoonlijk vind ik zo’n colletje veel fijner voor kinderen dan een sjaal. Een col is lekker makkelijk om te doen, blijft 10x beter zitten, geen staarten die over de grond slepen en geen blauw aangelopen hoofdjes als tijdens het spelen de knoop een beetje te strak is komen te zitten..

Als je nog niet kan haken is dit werkelijk het makkelijkste waar je mee kunt beginnen. Je hoeft alleen maar te weten wat losse en vasten zijn (geen paniek, kijk op youtube en zoek op ‘losse haken’ ‘vaste haken’, echt het zó easy). Door het grove garen ben je lekker snel klaar en zullen kleine foutjes ook totaal niet opvallen.

Benodigdheden:

Bij de Action kocht ik een bolletje heel dikke acrylgaren (1,29 euro)en twee grote haaknaalden (0,79 euro):

benodigdheden

Aan de slag:

Meet de hoofdomtrek van je kindje.

De eerste toer (=rijtje) is een ketting van lossen (lusjes), die even lang is als de hoofdomtrek + 3 cm van je kindje. Zorg dat je op een oneven aantal lossen uitkomt.

Dan begin je met de tweede toer (het rijtje er bovenop), je maakt twee lossen (één omhoog en, één opzij) en vervolgens een vaste in de één na laatste van de eerste toer. Dan haak je weer een losse, dan weer een vaste in de vierde losse van het eerste rijtje, dan weer een losse en dan een vaste in de zesde losse van het eerste rijtje, en zo ga je door tot je weer bij het begin bent. Als het goed is eindig je met een vaste.

De derde toer is weer precies hetzelfde, eerst twee lossen en daarna begin je weer met om en om een vaste en een losse te haken.

Enzovoorts, enzovoorts.. Ik ben zelf doorgegaan totdat de col 20 cm hoog was (15 toeren). Dan kan ze m lekker warm over haar oren trekken als ze wil. Dan krijg je uiteindelijk dit:

rijtje

Hierna verbind je de korte kanten met elkaar door middel van een rijtje vasten. En klaar is kees!

roosje

Lekker warm, Roosje is blij en ik vind hem leuk geworden!

Wat vind jij? Ga je het ook proberen?

Facebook Comments
Haak een colsjaal!
Getagd op:                        

2 thoughts on “Haak een colsjaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge