Haarbandje maken!

haarbandje strik

De tweeling heeft niet al te veel haar. Dat vond ik een lange tijd wel fijn, ik had aan die oudste twee natuurlijk al genoeg te kammen en te vlechten. Maar nu zijn de kleintjes bijna anderhalf en hebben ze nog stééds geen volle bossen met haar. En nu begin ik er een beetje van te balen. Nu zou ik het toch ook wel leuk vinden wanneer ze iets van een kapseltje ofzo zouden kunnen hebben. IJdel he? Ja gatsie! Natuurlijk vind ik mijn kale knikkertjes de leukste van de wereld en hou ik ze toch wel, ook al zouden ze nog járen kaal blijven, maar ik denk dat moeders van kale dochters mijn frustratie wel  zullen begrijpen.

Ik moest vroeger altijd een beetje lachen om moeders die een staartje maakten in die drie haren van hun dochtertje (“het is toch geen chihuahua?!”) en moeders die een strik bonden om het kleine glimmende bolletje van hun meisje (“nét een paasei!”). Maar inmiddels snap ik het he-le-maal! Ik heb de elastiekjes, haarspeldjes en strikjes nu ook geprobeerd bij de kleintjes, maar helaas laten ze het echt niet zitten. Halen ze de versiersels zélf niet uit het haar, dan doet de tweelingzus het wel.

haarbandje

Toen zag ik af en toe haarbandjes bij kleine meisjes voorbij komen, van die brede met zo’n strik! ‘Paasei‘ of niet, ik vond ze hártstikke leuk! Ik wilde weleens uitproberen of dát dan misschien wat was voor de tweeling. Aangezien ik zo snel even niet kon vinden waar ik die zou kunnen kopen, besloot ik ze zelf te maken. Het bleek helemaal niet moeilijk. En wat nou zo leuk is, die kleintjes houden ze nog heel goed op ook! Wanneer ik ze bij hen opzet zeggen ze zelf ook: ‘mooi mooi‘ haha, heel schattig, al zeg ik het zelf. Dus ik kreeg de smaak te pakken en inmiddels hebben ze voor bij elke outfit wel een haarbandje!

haarbandjes


Wil jij ook zo’n leuk haarbandje maken? Ik help je hierbij graag een beetje op weg!

Benodigdheden

 • tricot (de eerste haarbandjes die ik heb gemaakt, heb ik gewoon uit oude shirts van mezelf gemaakt, als je stof gaat kopen heb je voor 1 haarbandje 10cm tricot nodig)
 • meetlint
 • lockmachine (en anders een naaimachine)
 • Stofschaar

Meten & knippen

Meet de omtrek van het hoofdje van je kindje. Wanneer je kindje niet in de buurt is, of je het haarbandje voor een ander kindje wil maken, kun je gebruik maken van deze tabel. Vervolgens leg je de stof dubbel en knip je een langwerpig stuk stof van (hoofdomtrek min 2 cm) lang en  8 cm breed.

Ook knip je van dubbele stof de strik op deze manier:

haarband strik

haarband strik

Naaien

Het best kun je hiervoor de lockmachine gebruiken. Wanneer je die niet hebt en de naaimachine gaat gebruiken, zorg er dan voor dat je de machine instelt op een tricot- of zigzagsteek.

De lange stofdelen van de haarband leg je met de goede kanten op elkaar en je naait de lange kanten dicht. Vervolgens keer je het binnenste buiten, zodat de goede kant zichtbaar wordt. De uiteinden leg je op elkaar en naai je vast. (En ja, dit kan mooier, het stiksel zou natuurlijk aan de binnenkant kunnen zitten, maar wat maakt het uit? Er komt toch een strik over heen!)

haarbandje strik

Voor de strik leg je ook de goede kanten op elkaar en je naait hem rondom dicht. Je dient echter een klein stukje (in het midden) open te houden, zodat je de strik binnenste buiten kunt keren. Je zóu nu klaar kunnen zijn; knoop de strik om het stiksel van de haarband et voila! Je kunt het geheel ook nog wat beter afwerken, door het open stukje van het strikje dicht te stikken en de strik aan de haarband te naaien (dan werk je dus gelijk het stiksel van de haarband weg.)

En dan is dit het resultaat!

haarband strik


Ik hoop dat je wat aan deze uitleg hebt en dat jouw dochtertje er binnenkort ook zo snoepig mee in de rondte zal lopen! Succes met naaien!

haarband strik

Bekijk hier een ander haarbandje die ik voor mijn meiden maakte (heueueul simpel om te maken!)

Of maak een mooie strik op een haarklemmetje:

haarstrikjes

Facebook Comments
Haarbandje maken
Getagd op:                                                            

10 thoughts on “Haarbandje maken

 • Pingback: Haarstrik van tule -

 • Pingback: Terugblik op een jaartje bloggen. -

 • Pingback: Tricot colletje maken - LOVE4PINK

 • Pingback: Elastische haarband maken - LOVE4PINK

 • maart 6, 2016 op 11:49 pm
  Permante link

  Hihihi, ik schiet nu toch stiekem wel een beetje in de lach hoor… *gniffel*
  Ik herken je frustratie van de korte haren volledig, maar geloof me… je meiden zijn rapunzel vergeleken met mijn jongste dochter 😉 (en ze word in mei 2 jaar) Whahaha

  Dus als je ff een good feeling wilt moet je even op fb zoeken op Zoete Boefjes by Ellen, dan zie je een post van 19 feb waar mijn dochter op staat (met een shirtje met 1 erop).

  O, vergeet ik je bijna te bedanken voor je uitleg, ziet er allemaal leuk en duidelijk uit :) Bedankt! :)

  Groetjes,
  Ellen

  Beantwoorden
 • februari 12, 2016 op 8:59 am
  Permante link

  Te schattig! mijn dochter (inmiddels 23 met een prachtige bos haar) had op die leeftijd ook niet veel haar maar wat ze had hing ik vol…………leek af en toe wel een kerstboom maar ach een paasei of kerstboom wie ziet het verschil :-) Het staat je meiden iig erg lief !

  Beantwoorden
 • februari 12, 2016 op 8:46 am
  Permante link

  Whahaha, ‘ik hou ze toch wel’. Anders mogen ze wel bij mij hoor ;). Ik vind je fotootjes zoo schattig. En Fenne heeft natuurlijk al een grote bos met haar maar weet zeker dat zij ze ook tof zou vinden.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge