Snel, simpel en succes gegarandeerd.. Een stretch rokje!

Ik maakte voor Lily een superleuk rokje, al zeg ik het zelf. Het is gemaakt van een elastisch stofje dat ik kocht op de markt en het heeft een taillebandje van een stevige tricot die ik nog had liggen. Ik deel hier graag het gratis naaipatroon met jullie!

Dit was echt weer een haastklusje van me; ik was enthousiast over de stof en wilde er toen snel even wat van in elkaar flansen. Binnen een half uurtje is dit rokje dan ook klaar. Ik was aanvankelijk wat huiverig om iets van een rekbare stof te maken en dan ook nog zonder patroontje, maar ik verzon zelf iets en het pakte goed uit! Hij beviel mijn dochter zo goed dat ik hem ook voor haar vriendinnetje Aaliyah moest maken, die jarig was. Aaliyah’s moeder stuurde me deze foto van de knappe meid, met de tekst:¬†“ze heeft ‘m al drie dagen aan ūüėÄaaliyah

Geslaagd project je dacht ik zo! En uit een half metertje stof kun je met gemak twee rokjes halen in maat 134. Daarmee komen de kosten voor dit rokje op ongeveer 3 euro.


Zo maak jij m ook!

Benodigdheden 1/4 meter stof. Ik gebruikte stevige tricot voor het boordje, maar je kan ook dezelfde stof als de rest van het rokje gebruiken. Spelden, meetlint, naaimachine, garen, strijkbout en een lockmachine als je die hebt. Heb je geen lockmachine? Laat je dan vooral niet afschrikken! Je kunt ipv locken ook de gewone zigzagsteek op je naaimachine gebruiken!

Meet de tailleomvang (A), de heupomvang (B), hoeveel cm er zit tussen het punt waar je de taille hebt gemeten en heupen hebt gemeten (C) en meet hoe lang je het rokje ongeveer wil hebben (D).

Knip de stof naar aanleiding van dit patroontje:

patroon

De A,B,C en D staan voor de waardes die je eerder hebt gemeten en de centimeters die je erbij rekent is de naadwaarde. Je knipt dus twee rokdelen. Voor het boordje vermenigvuldig je de tailleomvang met 0,8, op deze manier moet de stof dus iets uitrekken wanneer het gedragen wordt en zakt het niet af.

Lock de onderkanten en bovenkanten van de rokdelen en lock de zijnaden met de goede kanten op elkaar. Het boordje sluit je en vouw je dubbel, vervolgens lock je die dicht. Zie foto hier bovenaan de pagina.

Speld het boordje aan het rokje. Het boordje is natuurlijk wat smaller, dus je moet de stof van het rokje wat uitrekken en om goed evenredig op het boordje te spelden (zie foto onderaan de pagina). Ook kun je alvast de onderrand van het rokje om spelden op ongeveer 3 cm.

Vervolgens lock je het rokje aan het boordje.

Strijk daarna de vouw aan de onderrand plat en strijk de naad waarmee de boord aan de rok zit omhoog.

Naai de onderrand met een tricot steek. Naai ook de stofrand aan de binnenkant van de boord omhoog. Het is wel belangrijk dat je een tricot steek of zigzag steek gebruikt, want anders knapt de draad wanneer het rokje gedragen wordt.

That’s it! Heb ik het duidelijk uitgelegd zo?

Zet m op ladies!

Gaan jullie hem ook maken? Ben heel benieuwd!

boordje spelden rokje af

Facebook Comments
Maak in een klein uurtje een geweldig stretchrokje!
Getagd op:                            

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge