just go with the flow

“Naar zwemles met vier kinderen? Hoe doe je dat toch?”

Daar kan ik kort over zijn. Met vier kinderen naar zwemles is NIET TE DOEN!

Ik heb het één keer gedaan; alleen met de hele club naar zwemles. Stel jezelf eens even voor: je hebt op beide heupen een baby van een kilo’tje of 11, ondertussen wil je losgeslagen peuter continue aan je aandacht ontsnappen en sla je doodsangsten uit dat ze het zwembad in glibbert (en hoe zou je haar moeten redden met twee baby’s in je armen *paniek*) én tegelijkertijd wil je je kleutertje troosten en aanmoedigen om haar traantjes te drogen en toch maar weer haar best te doen deze les. Pfff..het zweet breekt me weer uit als ik er aan denk en het is in zo’n zwembad al zo warm he!

Ik keek er al een beetje tegenop om met Lily aan zwemles te beginnen. Allereerst weet ik nog dat mijn moeder het vroeger altijd zo verschrikkelijk had gevonden. Het was zelfs zo erg dat, wanneer zij het destijds over een derde kindje had, mijn vader alleen maar hoefde te zeggen: zwemles. Dan vond mijn moeder twee dochters bij nader inzien toch ook wel genoeg.

En de zwemlessen van mijn neefje staan ook nog vers in mijn geheugen. In het begin durfde die kleine man helemaal niet te zwemmen, kon het zwembad bijna gevuld worden met zijn traantjes. En toen die fase achter de rug was kreeg hij om de haverklap astma-aanvallen (door het chloor?) en kon tot drie keer aan toe zijn afzwemmen niet doorgaan.. Maar goed, die kleine kanjer heeft uiteindelijk toch maar wel mooi zijn A en B gehaald!

Maar toen Lily begon met zwemmen viel het mij eigenlijk ontzettend mee! Ze ging op zaterdag, dus de andere kids bleven bij papa. Lily vond het zwemmen hartstikke leuk en we maakten er gelijk een uitje van, gingen samen ontbijten bij de Hema, even quality time met mijn oudste. Ik dacht: waar zeuren al die moeders toch over?!

Inmiddels zwemt Lily in het laatste groepje, met kleren aan en door het gat duiken enzo, en nu vindt ze het helemaal niet meer leuk! Het spatteren in het ondiepe was dikke pret, daarna met bandjes in een wat dieper bad ging ook nog wel, maar voor het echie vindt ze dr helemaal niets aan. En ik snap het best. Eerlijk gezegd word ik ook benauwd als ik haar zie gaan in de schoolslag, vechtend om haar hoofdje boven water te houden. Maar dat zeggen we natuurlijk níet tegen haar! Néé joh, gaat hártstikke goed meid!  Dus Lily huilt als ik weg ga, gelukkig is het na een halve minuut weer over, maar ja, ik zit toch mooi een uur met een rotgevoel.

En ze zwemt tegenwoordig op de woensdagmiddag, dus de andere meisjes bij papa laten gaat niet lukken, want hij is aan het werk. Als oplossing neem ik een vriend van papa mee, om even met de tweeling in de kantine te wachten wanneer ik Lily naar de zwemjuf breng. Hij vindt het niet zo erg, de tweeling werkt namelijk als een ware ‘chick-magnet’! En ach ja, daar leen ik ze dan graag even voor uit.

Nee zwemles, ik snap alle zeurende moeders nu wel. Maar Lily is bijna klaar. Die zei vorige keer al na de les, mama ik loop nog even naar de juf hoor, want ik denk dat ik mijn diploma wel krijg nu. Kijk, that’s the spirit! En als Lily ergens haar zinnen op zet, dan zal het het binnenkort wel goed komen.

Toch krijg ik ook wekelijks een klein ego-boostje van zwemles; ik blijk best hartstikke lief, gedúldig zelfs. Als je je zelf een slechte moeder voelt moet je vooral eens in  zo’n familie-kleedkamer van het zwembad gaan zitten, dan zal het met jou vast allemaal wel reuze meevallen. Want wat zijn sommige moeders heksen zeg. De irritatie snap ik goed hoor, het is warm, druk, nat, je kind werkt niet mee, je betaalt je blauw en het schiet maar niet op… Maar om dat nou zo af te reageren; want wat wordt er verschrikkelijk gesnauwd, gevit en zelfs geschreeuwd tegen die bibberende en glibberende kleutertjes zeg. Jakkes. Niet meer doen hoor.

Maar ja, iedere moeder haar makke, want over ‘jakkes’ gesproken… ik ben dus weer zo’n moeder die er bij het inpakken van de zwemtas regelmatig achter komt dat ze hem vorige week helemaal vergeten is leeg te halen…

En hoe gaat dat bij jullie? Vergt het zwemles ook zo veel van je geduld of doe jij het met twee vingers in je neus?

Facebook Comments
Met vier kinderen naar zwemles? Niet te doen…
Getagd op:                            

2 thoughts on “Met vier kinderen naar zwemles? Niet te doen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge