Ik ben nogal in shock. Gister haalde ik mijn kleine meisjes op van de peuterspeelzaal en daar was nogal wat commotie. Er was wat gebeurd met mijn Ambertje.

Ze was gestruikeld en toen ze op de grond lag kwamen er drie jongetjes op haar afgerend. Ze gingen haar niet helpen, nee ze begonnen haar keihard te trappen. Drie jongetjes van drie jaar oud. Ze had niets gedaan, ze hadden geen ruzie, ze speelden niet eens met elkaar. Zinloos geweld zouden we dat noemen als ze wat ouder waren (stomme term, want wat is zinvol geweld…).

Alles gaat goed met Amber. Ze heeft geen verwondingen en ze is ook niet echt onder de indruk. Gelukkig maar, dat scheelt weer.

De juf had het zien gebeuren had het gelijk kunnen stoppen. Het is de jongetjes goed duidelijk gemaakt dat het heel erg stout is wat ze hebben gedaan. Ook zijn hun moeders direct aangesproken. Twee van de drie hebben zich uitgebreid bij mij verontschuldigd.

Amber is dus oké, de juf heeft heel goed gehandeld, de moeders (twee in ieder geval) nemen het heel serieus op, maar ik zit er flink mee. Ik ben een beetje lamgeslagen en weet niet zo goed wat ik moet.

Ik vind het super triest dat peutertjes, die nog onschuldig zouden moeten zijn, al zoveel agressie in zich hebben. En aan de andere kant denk ik, tja wat kun je dan verwachten in een maatschappij waar mensen op een avondje gamen honderden ‘kills’ maken in computerspelletjes en het volkomen ‘normaal’ is als mensen voor hun ontspanning naar gewelddadige films of series kijken.

Ik ging gister, zoals altijd, nog even bij Amber kijken toen ze lekker lag te slapen, die kleine mop, en kreeg een flinke knoop in mijn maag. Ik word er gewoon echt verdrietig van. Als dít soort dingen al gebeuren op de peuterspeelzaal, wat staat haar nog te wachten? En de andere meiden. En wat ga ik daar aan kunnen doen?

Verhuizen naar het platteland, is mijn eerste ingeving. Maar ja, alsof daar nooit wat gebeurt, da’s natuurlijk ook een beetje naïef. Misschien doe ik ze wel alle vier op karate, zei ik tegen mijn man. En dat is zo níets voor mij. Een tijdje terug vond ik het nog belachelijk dat iemand haar dochter op kickboksen deed, met als reden dat ze zich dan zou kunnen verdedigen als het er op aan zou komen. Lekkere instelling dacht ik toen, ik leer mijn kinderen gewoon dat ze dingen verbaal kunnen oplossen. Maar ja, hoe doe je dat als je op de grond ligt en je wordt door drie kindjes geschopt?

Ben heel benieuwd naar jullie reacties op dit verhaal…

Liefs Liselotte

Facebook Comments
Zinloos peutergeweld – ik ben in shock

13 thoughts on “Zinloos peutergeweld – ik ben in shock

 • maart 6, 2017 op 9:30 am
  Permante link

  Jeetje ik zou echt in shock zijn als dit mijn meiden gebeurd. Goed dat je de moeders heb aangesproken en dat ze ook begripvol reageerden. Kan natuurlijk Hopelijk zullen de ouders de jongens corrigeren hierin. Dit gedrag kan echt niet en dan op deze leeftijd al.
  Dewi onlangs geplaatst…ZondagMy Profile

  Beantwoorden
 • maart 4, 2017 op 1:26 pm
  Permante link

  Wat een heftige en nare situatie zeg, ik kan me goed voorstellen dat je als moeder in shock bent! Gelukkig gaat het goed met je dochter en heeft de juf goed gehandeld.
  Huismama onlangs geplaatst…Voor en door moedersMy Profile

  Beantwoorden
 • maart 4, 2017 op 7:18 am
  Permante link

  Gatsie. Je verwacht dat peuters nog onschuldig zijn. Verhuizen zal niks oplossen. Overal komt er geweld voor, in meer of mindere maten. Mijn zoons zaten op karateles. Nu nog maar alleen de oudste. Mijn dochter gaat er ook zeker op. Ze leren discipline, respect, doorzettingsvermogen, uithoudingsvermogen, zelfvertrouwen , maar ook zich te verdedigen. Ik vind in deze tijd daar niks mis mee. Zolang je kind maar goed mee krijgt zowel van de sportschool als de ouders dat het nooit zomaar toegepast mag worden.
  Melanie onlangs geplaatst…Geef mij er 5. BordspellenMy Profile

  Beantwoorden
 • maart 4, 2017 op 6:09 am
  Permante link

  Wat een naar verhaal en wat zijn kinderen toch raar!!!
  Goed dat juf goed gehandeld heeft en fijn dat de moeders het goed hebben opgepakt!!
  Deze leeftijd is den beetje lastig vind ik
  Doen kinderen het nou bewust? Denk dat het vooral de taak van de moeders is dit heel goed aan te pakken

  Nog even wat anders
  Rémy heeft bij jou in de buurt een eigen boxschool 😉
  Maar niet voor kindjes van 3 denk ik hahah

  Beantwoorden
  • maart 4, 2017 op 2:50 pm
   Permante link

   Nou dat vind ik ook hoor, ze zijn nog zó jong, heel lastig om er wat mee te doen in die leeftijd idd. Ja daar wonen we inderdaad dichtbij :)

   Beantwoorden
 • maart 3, 2017 op 10:23 pm
  Permante link

  Vreselijk zeg, ik zou ook zo verdrietig daar van worden en tegelijk mega boos! Hier in Zeeland gebeuren dat soort dingen ook hoor, daar hoef je niet voor te verhuizen. Echt zo naar. Geef Amber maar een kus van me, maar die geef je vast al zelf heelveel 😉

  Beantwoorden
 • maart 3, 2017 op 9:17 pm
  Permante link

  Getsie, wat heftig en wat ontzettend naar. Ik zou zelf ook flink van de kaart zijn. Mijn dochter heeft op het kdv ooit iemand gebeten en ik heb flink mijn excuses gemaakt. Ze hadden haar overigens niet verteld dat het mijn kind was. Andersom is er natuurlijk ook weleens wat gebeurd , maar peutertjes die een kindje zomaar gaan trappen omdat ze gevallen is???
  Marguerita onlangs geplaatst…Upcycling: mijn miskopen werden leuke outfits voor de meisjesMy Profile

  Beantwoorden
 • maart 3, 2017 op 9:00 pm
  Permante link

  Oh wat heftig zeg, jeetje, vind het heel raar klinken dat er een kindje op de grond ligt en je dan bedenkt met een groepje dat te gaan schoppen, hoe komen ze er op? Maar peuters doen af en toe rare dingen, ik snap dat je er ontdaan door bent maar snap ook dat de eigen ouders hierdoor van slag zijn. Jeetje zeg… Gelukkig is Amber niet echt onder de indruk.
  maai onlangs geplaatst…De favorieten van mijn peuterMy Profile

  Beantwoorden
  • maart 3, 2017 op 9:08 pm
   Permante link

   Ja de moeders die ik gesproken heb waren er ook zeker van onder de indruk. Ik vond dat persoonlijk wel fijn om te merken en dat gaf me wel wat vertrouwen dat er wat aan het gedrag gedaan zou worden. Ik ben het met je eens dat peuters wel eens gekke dingen doen en misschien doen jongens weer andere gekke dingen dan meisjes, maar ik vind dit toch wel zorgwekkend zeg maar.

   Beantwoorden
 • maart 3, 2017 op 8:53 pm
  Permante link

  Jeetje zeg! Kan me voorstellen dat je in shock bent. Ik heb ook nog niet eerder gehoord dat dit is gebeurd. En heb je die ene moeder nog niet gesproken of deed ze nonchalant er over. Dat laatst zou ik wel vreemd vinden. Overigens wordt bij ons op het kdv niet verteld wie wat heeft gedaan.
  Giulia is ooit gebeten in haar wang, echt een grote lelijke plek, maar nooit een naam genoemd. Nu kunnen ze bijten uit genegenheid. Maar ik was daar ook wel van geschrokken. Alhoewel Luca ook een bijter was en die moeder heb ik echt wel twintig keer mijn excuses aangeboden toen hij haar dochter had gebeten. Ook dat was uit genegenheid trouwens. Zijn nog steeds goede vriendjes.
  Marieke onlangs geplaatst…De Kleuter Tag – Dit is LucaMy Profile

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge