Hieperdehiep hoera!

Ons nichtje is vandaag jarig! Twee jaar is ze geworden.

Superlastig vond ik het om een leuk cadeautje te vinden. Uiteindelijk besloot ik een poncho voor haar te haken. Een cadeau waar tijd en liefde in gestoken is, moet wel in de smaak vallen denk ik toch? Ik hoop het in ieder geval.

Ik ben zelf echt tevreden over het resultaat en het leek me leuk om hier even te vertellen hoe jij hem ook kunt maken. Helemaal niet moeilijk namelijk!

Benodigdheden:

 • 4 bolletjes dunne wol (dit is heel ruim genomen voor een kindje van net 2. Wanneer deze poncho voor mijn dochter met maat 140 zou haken, zou ik aan 4 bolletjes ook genoeg hebben.)
 • Haaknaald maat 4
 • Grote naald om de draadjes weg te werken.
 • Een schaartje

Alles is gekocht bij de Action:

Poncho haken:

Als je bij lossen, vasten, stokjes etc denkt: “Waar heb je het nou allemaal over?”, dan kan je kijken op deze site: http://www.wolplein.nl/leren-haken, daar staan alle steken (in ieder geval die je voor deze poncho moet weten) duidelijk op uitgelegd en is zelfs op een filmpje te zien hoe je het precies moet doen.

 • De wol is heel dun en daar houd ik niet zo van (gepriegel), dus de hele poncho is gehaakt met een dubbele draad.
 • Haak een grote rij lossen en maak een ring door deze te sluiten met een halve vaste. Dit is het smalste gedeelte van de poncho, het moet dus niet te klein zijn, anders past ‘ie niet over het hoofdje. maar ook niet te groot, want anders zakt ‘ie van de schoudertjes.
 • Haak 3 losse (telt als 1 stokje) en 2 stokjes in de ring, daarna haak 1 losse, daarna weer 3 stokjes in de ring, 1 losse, weer 3 stokjes in de ring, 1 losse etc…. Dit herhaal je tot dat de groepjes van 3 stokjes mooi over de ring verdeeld zijn en je een even aantal hebt. Je eindigt door na die ene losse een halve vaste te maken in de derde losse waar je deze toer mee begon.
 • Je deelt het aantal groepjes stokjes door 2. Je haakt 3 losse (telt als 1 stokje) en 2 stokjes in de de ruimte tussen de groepjes van 3. Dan haak je 1 losse en weer 3 stokjes in de volgende ruimte, dit herhaal je tot je op de helft bent. Dan haak je namelijk 3 stokjes, 2 lossen en weer 3 stokjes in dezelfde ruimte. Zo ontstaat de vorm van de poncho. Dit doe je dus op twee plaatsen (recht tegenover elkaar). Als het goed is heb je deze toer 4 groepjes van 3 stokjes méér dan in de vorige toer.
 • Dit blijf je herhalen (dus telkens waar je 2 lossen hebt gehaakt haak je weer 2 groepjes van 3 lossen met daar tussen 2 lossen), totdat je je poncho lang genoeg vindt.
 • Ik maakte een geschulpt randje langs de onderkant, een goede uitleg daarvan lees je hier. Ik maakte ze wel iets groter, zo vond ik het mooier bij de vorige toer staan.
 • Bij de halslijn haakte ik een doorgang voor het koordje: tussen de groepjes stokjes haakte ik twee stokjes, 1 losse, twee stokjes, 1 losse etc.
 • Het koordje maakte ik door een rij van lossen te haken van 8 draadjes tegelijk. Aan de uiteinden maakte ik een dubbele knoop.
 • Nog even de losse draadjes wegwerken en klaar is kees!

 

Hoeveel tijd gaat daar nou inzitten?

Een belangrijk criterium wil ik ergens aan beginnen 😊 Ik denk dat ik hier al met al wel 8 uurtjes mee bezig ben geweest, maar misschien ben ik maar langzaam. Ik heb in ieder geval twee hele avonden er aan gezeten (Expeditie Robinson en The Voice), een autorit van een uur (níet aan te raden als je wagenziek bent, heb er een dag last van gehad haha) (mijn man reed, don’t haak and drive..) en nog af en toe eens tussen de bedrijvigheden door.

Wat denk je er van?

Vind je de poncho mooi geworden? En snap je de omschrijving? Ik doe namelijk vaak maar wat (snap zelf de omschrijvingen op internet nooit zo goed/ neem geen tijd om het écht te lezen), en vind het nog best last om het goed uit te leggen. Heb mijn best gedaan in ieder geval 😁 .

 

Veel succes al je hem ook gaat maken, als je vragen/ opmerkingen hebt hoor ik het graag!

Facebook Comments
Poncho haken

2 thoughts on “Poncho haken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge