Iedereen kan wel wat restaurantregels opnoemen. Dat je niet met je mond vol praat bijvoorbeeld en dat je vork links ligt en je mes rechts. Of misschien ken je wel wat sjiekere restaurantregels en weet je alles over de etiquette omtrent het proeven van wijn of weet je precies wel bestek waarvoor dient. Toch merk ik dat veel mensen een aantal regels nog niet kennen, niet toepassen in ieder geval… Tijd voor een opfriscursusje van een oldskool serveerster:

 

 

  • Wees beleefd

Zeg ‘alsjeblieft’ en ‘dankjewel’. Zeg je nu: ‘Jaaaa duhhh logisch…’ dan is mijn antwoord ‘Gelukkig!’ Helaas blijkt dit voor heel veel mensen echter niet vanzelfsprekend. En oh, leer het je kinderen ook aan. Hoewel die kinderen in het restaurant natuurlijk onafgebroken naar hun tablet staren, kunnen ze best af en toe even de serveerster aankijken en ‘dankjewel’ zeggen. Een verrijking voor de opvoeding, zeg ik. Sowieso zou die tablet wel eens aan de kant gelegd mogen worden. Ik snap dat je dat ding meeneemt, het houdt ze lekker rustig, maar wie weet kan de gelegenheid aangegrepen worden om eens iets van een gesprek met het kind te voeren. Misschien wel best leuk.

 

  • de serveerster is géén oppas

“Wil jij even kijken waar mijn kinderen zijn? Ze speelden net daar ergens.”, ‘Hij moet naar het toilet, kan je even meelopen?’ NEE, dat kan ik niet. Thuis loop ik al met kinderen naar het toilet met kinderen, mijn eigen kinderen. Hier ben ik aan het werk. Bovendien kan het geen kwaad om zelf je kinderen een beetje in de gaten te houden in een restaurant, het is toch best gênant als andere gasten last hebben van je kinderen? En een restaurant is nou eenmaal geen speeltuin. Dan toch liever die tablet maar. Het is ook echt best gevaarlijk wanneer je ze wild in de rondte laat rennen, ik ben tenminste altijd als de dood dat ik een botsing met die woeste bloedjes van je maak, wanneer ik bijvoorbeeld nét hete soep in mijn handen heb. Daar moet je toch niet aan denken?

 

  • Sjansen met de serveerster is not done

Wat mij betreft tenminste. Wellicht zijn er wel serveerster die er heel anders over denken, maar die zullen je het je vast wel laten doorschemeren. Opmerkingen als “doe mij maar nummer 69” en dan zo’n vieze, vette knipoog of  “als toetje wil ik jou met slagroom” en “sta jij ook op de kaart?” kunnen toch echt niet meer? Of in het mapje van de rekening een briefje met je nummer erop teruggeven, terwijl je als familieman met je gezin aan het dineren bent….

 

  • Kom op tijd

Wanneer er aangegeven staat dat het restaurant tot 22:00 uur geopend is en je komt om 21:55 uur binnen en vraagt vrolijk: “Joehoe, zijn jullie nog open?” Dan zal de bediening vast hun liefste gezicht opzetten en antwoorden: “Jazeker! Kan ik uw jas aannemen?” Maar als je maar weet dat ze je van binnen vervloeken… Het is een stuk fijner als je van te voren even belt dat je er nog aan zit te komen, dan ben je uiteraard wel nog écht welkom om 21:55 uur.

 

  • Aanpassingen

Wanneer je wel graag de risotto zou willen, maar vraagt of het dan zonder rijst zou kunnen, met een beetje pasta misschien, en een fijngesneden bosuitje, extra truffel, zonder champignons en misschien wat verse salie… is het dan niet makkelijker om het gewoon zélf klaar te gaan maken? Echt, wat aanpassingen is natuurlijk geen probleem, maar er is een grens… En verwacht ook alsjeblieft niet dat ik onthoud wat je de vorige keer had, wanneer je laatste bezoekje een half jaar geleden was. En nee, ik ga het niet aan mijn baas vragen, die weet het zéker niet meer.

 

  • Fooi

En o ja, dan is er nog een dingetje.. fooi.  Fooi geven is niet verplicht, het is meer een blijk van waardering. Je betaalt tenslotte vaak al genoeg en ik wil je zeker niet onnodig op kosten jagen, misschien was dit etentje wel een rib uit je lijf. Een bedankje of een compliment is voor mij ook echt meer waard dan een goede fooi. Maar, als je toch besluit om fooi te gaan geven, denk dan na over het bedrag. Wanneer je namelijk bij een rekening van € 139,95 met een gulle glimlach zegt ‘maak er maar 140 van hoor!’, dan is dat in plaats van een ‘blijk van waardering’ echt eerder een belediging. Maar ontzettend bedankt natuurlijk hè..

 

Nu denk je misschien ‘restaurantregels van een serveerster’? Je was toch zo’n blije thuisblijfmoeder? Ja, dat klopt ook, maar zo af en toe help ik wel eens een avondje in een restaurant. Omdat ik dat zo leuk vind en er zo van geniet. De liefde voor het vak blijkt wel uit bovenstaande regeltjes he? Nee echt, ik vind het heerlijk om af en toe te doen, en als mijn lieve gasten wat (etiquette)regels zouden willen toepassen nog meer 😉

 

Hield jij je al altijd braaf aan bovenstaande regels, of heb je wat bijgeleerd?

 

 

 

Facebook Comments
Restaurantregels
Getagd op:                    

4 thoughts on “Restaurantregels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge