Een tijdje geleden heb ik geleerd om roti te maken. Zoals beloofd, hierbij het recept online!

vlag suriname

Ik heb het geleerd van iemand die al járen lang roti maakt en het dus helemaal op gevoel doet. De hoeveelheden zijn dus niet in milliliters of in grammetjes, maar in ‘een flinke scheut’ of ‘een beetje’. Ik hoop dat je je hier niet door laat afschrikken, mijn leermeesteres (is dat een woord?) zei: “Het is een kwestie van smaak! Dus probeer maar eens wat!”.

Als kokkin-van-niks vind ik dat dit gerecht eigenlijk heel makkelijk te maken is. Ik heb het nu drie keer gemaakt en elke keer smaakte het wel iets anders, maar was het zeker lekker! Ook ben ik er achter gekomen dat wanneer je masala, dikke ketjap of maggiblokjes gebruikt, je eten al snel lekker Surinaams smaakt 😉 .

Oké we gaan aan de slag!

Ingredienten:

  • 600 gram kippendijfilet (kipfilet kan het ook, maar kippendijfilet is echt veel lekkerder)
  • Boter
  • Olie
  • 2 uien
  • Knoflook (potje geperste knoflook)
  • Masala
  • Tomatenpuree
  • Maggiblokjes
  • Azijn
  • Dikke ketjap (ABC schijnt absoluut de lekkerste te zijn en de ketjap van Conimex (die ik al jaren gebruikte) is blijkbaar geen ‘echte ketjap’ :) )
  • Kousenband (een zak bevroren)
  • Vastkokende aardappelen
  • Rotiplaten (wij waren naar de toko, maar ik zag ze ook gewoon bij Albert Heijn in de vriezer)

roti recept surinaams eten

Bereiding

Snij de kip in blokjes en meng ze in een bakje met wat masala. Doe wat olie en boter in de pan en fruit hierin een uitje en een flinke theelepen geperste knoflook. Dan doe je de kip erbij en bak je dat even aan. Vervolgens voeg je een schep tomatenpuree toe, nog wat masala poeder, drie kleine maggiblokjes, een scheutje ketjap, een beetje azijn en een klein kopje water. Dit laat je even garen en na een tijdje proef je even of het smaakt. Wanneer je tevreden bent over de smaak zet je het vuur laag en laat je het een tijdje zachtjes pruttelen.

Schil de aardappelen en kook ze tot ze gaar zijn. Fruit in een pan een uitje en een flinke theelepel geperste knoflook in de olie. Doe daar de kousenband bij en bak dat tot het nog net niet helemaal gaar is. Dan doe je er drie kleine maggiblokjes bij een beetje water en de aardappelen. Ook strooi je er dan nog wat masala bij naar smaak.

De bevroren rotiplaten bak je in een koekenpan.

 

Dan is je roti klaar en kunnen jullie aan tafel!

  • Serveertip: lekker met mango chutney en met zure komkommersalade.

 

Eet smakelijk!!

 

Laat je me weten hoe jouw roti geworden is?

Facebook Comments
Roti
Getagd op:        

8 thoughts on “Roti

  • september 12, 2016 op 2:10 am
    Permante link

    Paratha roti wordt veel meer als snack of ontbijt gegeten.

    Beantwoorden
  • september 12, 2016 op 2:08 am
    Permante link

    Hoi, wat leuk dat je roti probeert te maken! Iedereen geeft natuurlijk zijn eigen aan een recept, maar de meeste Surinamers gebruiken geen paratha roti als ze massala kip maken. Wij gebruiken aloe roti meestal. Aardappelroti dus. Paratha roti wordt veel meer gebruikt. Ook is het gangbaar om de ui, peper en knoflook alvast samen met jouw massala te stampen tot een pasta en die pasta dan in olie te bakken. Dan pas kan de rest erbij. Zo doen wij het in ieder geval! Groetjes.

    Beantwoorden
  • februari 9, 2016 op 10:19 am
    Permante link

    Heb het gemaakt op basis van dit recept en het is heerlijk!
    Eigenlijk nog lekkerder dan afhalen bij de Surinamer! En hier waren mijn man en kids het helemaal mee eens!

    Beantwoorden
  • januari 19, 2016 op 11:58 am
    Permante link

    Ik ga dit echt maken maar dan met kopstukken van de vegetarische slager 😉 kijken of dat ook wat is.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge