Zwemlessen verschrikkelijk? Ach, met deze tips valt het allemaal wel mee:


1. Geen stress!

Stress kun je er écht niet bij hebben wanneer je hutjemutje met 10 andere ouders+kinderen in een kleine bedompte kleedruimte staat en met je winterjas nog aan in tropische temperaturen je kleuter probeert wijs te maken dat zwemles echt zo erg nog niet is.

Je moet het jezelf een beetje makkelijk maken dus. Zo kan je je kind thuis al een badpakje aan trekken bijvoorbeeld. Wel voor de helft, want anders ben je weer de sjaak wanneer er geplast moet worden. En zorg voor makkelijke kleren, gewoon een joggingpakje ofzo. Een maillotje is in ieder geval níet zo’n geweldig plan.

Ook scheelt een goede voorbereiding een hoop stress in het zwembad! Dus:

 

 2. Bereid je voor:

Ga in ieder geval op tijd van huis, want haast = stress en dat wilden we dus juist níet. En vergeet de zwemtas niet! Oké, en wat moet er allemaal in die zwemtas:

 • Vergeet natuurlijk je zwemlespasje niet.
 • Een handdoek, en een extra handdoek. Voor wanneer handdoek 1 in het water valt of over de grond heeft gesleept oid. Of voor jezelf. Voor wanneer je kind je nog nadruppelend een dikke knuffel geeft. Of wanneer je moet helpen met haren uitspoelen en je denkt dat dat je wel even lukt zonder nat te worden. (…)
 • Een plastic zak voor de natte kleren.
 • Plastic hoesjes voor om je schoenen.
 • Antiklitspray, een haarborstel en een muntje voor de haardroger.
 • Sokken. Een extra paar voor je kind en voor jezelf. Als je tenminste net zo’n hekel aan natte sokken hebt als ik.
 • Miniatuur wasgel dat je ook kunt gebruiken als shampoo. Scheelt veel ruimte in de tas en áls het onverhoopt gaat lekken is het minder dramatisch.
 • Iets gezonds te eten/drinken. Bij ons zwembad moet je namelijk zigzaggend langs de snoepautomaten en door een dikke patatwalm om naar de uitgang te komen. Best verleidelijk voor een hongerig kind dat zich net hartstikke ingespannen heeft. Voor een hongerige moeder ook trouwens..

 

3. Heb geduld.

Reken er maar op dat het een jaar of drie gaat duren, dan valt het altijd mee. En hoewel ik geloof dat kinderen van die zeurende ouders (die na elke les gaan rellen bij de zwemjuf, díe ouders weet je wel) soms misschien een tikkeltje sneller naar het volgende groepje gaan, zou ik het toch maar niet doen. Ik denk dat je je gewoon beter een beetje gedeisd kunt houden. Dat je er niet over moet stressen (zie punt 1), gewoon omdat er in het leven al genoeg is om over te stressen.

Over stress gesproken:

 

4. Uurtje zwemles = uurtje voor jezelf!

Geniet daar lekker van! Dus neem een boekje of een tijdschrift mee voor jezelf. Zorg dat je telefoon is opgeladen en app/mail/bel in dat uurtje iedereen die denkt dat je ze bent vergeten. Of geniet ervan dat je even heerlijk hersenloos voor je uit kunt zitten staren. Zalig toch?

Tja, daar komt natuurlijk allemaal niets van terecht als je je andere kinderen ook meeneemt. Zorg daarom voor oppas 😉 . Ben je niet in die luxe positie, neem dan wat mee waar de andere kinderen zich mee kunnen vermaken.

O ja, nog een minitip: vergeet niet de natte zwemkleren in de was te doen. Het kan de beste gebeuren 😀

 

Met deze tips vind ik zwemles eigenlijk prima te doen! Mis je nog tips in dit rijtje? Laat het me vooral weten. Ik heb nog twee rondes te gaan namelijk!

 Facebook Comments
Tips voor zwemles!
Getagd op:                    

11 thoughts on “Tips voor zwemles!

 • januari 19, 2017 op 4:12 pm
  Permante link

  Ik vind de zwemles echt leuk, haha. En ik ga er altijd met drie kinderen naar toe. Sorry 😉 Tip, bij de hema verkopen ze broekjes met een bikinitopje wat tot het broekje valt, hoe heet zo’n ding? Geen geëmmer met plassen maar wel helemaal aangekleed al. Het ligt er denk ik aan waar je zwemt, wij hebben geen pasjes en geen verleidelijke kantine. Dat scheelt een hoop. Verder trek ik ze altijd joggingbroek aan of hun pyjama’s. Lekker makkelijk.

  Beantwoorden
  • januari 20, 2017 op 7:08 pm
   Permante link

   Sorry? Nee hoor, good for you juist 😀 Brengt me op een idee…. Als Siem straks aan de beurt is, geef ik je de tweeling mee whahaha

   Beantwoorden
 • januari 19, 2017 op 10:10 am
  Permante link

  Heel leuk stukje. Iedereen is altijd maar zo negatief voor de zwemlessen. Ik was dat ook hoor met de oudste toen, wanneer mag ze nou afzwemmen, wanneer het volgende badje. Ben nu wel wat relaxter met de tweede. Trek voor A er maar gewoon 20 mnd voor uit. Olivia zit nu een maand of 7 op zwemles. Ze start nu in badje 3.
  Dewi onlangs geplaatst…wat vermeld je op een uitnodiging van een kinderfeestjeMy Profile

  Beantwoorden
 • januari 19, 2017 op 10:01 am
  Permante link

  Top Tips haha
  Mijn dochter is net begonnen met zwemles ik moet eerlijk zeggen het valt mij nog mee.
  Alleen die hitte echt verschikkelijk!!
  Ik moet mijn 2 mannetjes ook mee nemen die zitten daar ook met een rood hoofd haha echt zielig!
  Maar goed het hoort erbij, dus
  altijd blijven lachen 😉

  Beantwoorden
 • januari 19, 2017 op 7:41 am
  Permante link

  Zwemles het voor mij zo gehate iets. Na 6 jaar en nog lang geen eind in zicht ben ik er wel klaar meer. Eerst mijn oudste toen de middelste en na bijna 5 jaar stop ik met de middelste in maart. B diploma of niet. Maar mijn oudste vind zwemles leuk inmiddels 9 diploma’s rijker. En nog geen eind in zicht. En nee geen relaxed me time. Ik heb er nog twee rondlopen waarvan 1 een dreumes die weglopen als haar leukste hobby ziet. Tja een dreumes die uiteindelijk ook aan zwemles gaat beginnen. Als je als ouder zwemles als relaxen kan zien. Fantastisch maar voor mij een hel.

  Beantwoorden
  • januari 19, 2017 op 10:16 am
   Permante link

   Oh jee dat klinkt verschrikkelijk inderdaad! Dan ben je ook niet geholpen met een paar tips 😉 Ik zou er ook niet aan moeten denken mijn tweeling van 2,5 mee te moeten nemen (lopen ook weg en schreeuwen veel ) Daarom heeft mijn oudste ook alleen gelest op zaterdag, mijn tweede dochter ook weer. Dan zijn de andere kids bij papa.

   Beantwoorden
   • januari 19, 2017 op 9:44 pm
    Permante link

    Dank je wel. Ik denk dat de hekel aan zwemles vooral ook komt omdat de eerste twee jaar er twee keer in de week gelest werd. En tot een maand geleden ik 2 jaar lang eerst de middelste een uur moeste zwemmen. En daarna de oudste nog een uur. Nu is de oudste naar weer een uur later opgeschoven. Ik heb gezegd dat het voor nu even klaar is twee uur elke vrijdag avond daar zitten is 1 ding maar drie uur. Vanaf maart mag hij weer, helaas beginnen zijn zwemles elke vrijdag avond pas om 8 uur. Dag vrijdagavond.
    Melanie onlangs geplaatst…Het mama alfabet.My Profile

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge