De laatste tijd heb ik een hele partij tricot colletjes gemaakt voor de tweeling. Ik had veel restjes tricot die ik wilde opgebruiken en dit is daar een lekker makkelijk projectje voor. Warme nekjes hebben ze nu én de colletjes functioneren ook prima als slabbetje. Er komen geloof ik weer flink wat kiesjes door en de meiden kwijlen als een gek. Door ze deze colletjes hebben we geen kleddernatte truitjes meer, minder omkleden, minder was, je begrijpt; ik ben fan! Omdat ik er ook veel leuke reacties op krijg, leg ik hier even uit hoe je ze eenvoudig kunt maken.

 

Maten:

De maten voor de lengte zijn ongeveer als volgt:

2-3 jaar 48 cm, 4-5 jaar 50 cm, 6-7 jaar 52 cm, 8-9 54 cm, 10-11 jaar 56 cm en voor grote kinderen of volwassenen 58/60 cm.

De colletjes zijn 20 cm hoog.

Uiteraard kun je de maten naar eigen inzicht aanpassen.

 

Benodigdheden:

2 x een stukje tricot van 22 cm bij 50 (in ons geval. Kijk bij de maten hoeveel cm jij nodig hebt en reken daar 2 cm voor de naadwaarde bij.)

Schaar

Naaimachine

 

Werkwijze:

Stap 1: Knip 2 stukken tricot in de afmetingen die je nodig hebt. Ik gebruikte twee verschillende stofjes.

Stap 2:

Lock of naai (stretchstreek of zigzag) de lange delen met de goede kanten op elkaar. Van één kant dien je een stukje open te houden, het zogenaamde ‘keergat’ (moet ik altijd om giechelen, waar je mee omgaat (kleuters) word je mee besmet 😉 ). Op onderstaande foto zie je dat keergat linksboven.

Stap 3: Draai het colletje binnenstebuiten. De goede kant is nu zichtbaar. Nu moeten de korte kanten nog aan elkaar genaaid worden. Dit doe je door de korte kanten op elkaar te leggen en ze dan samen door het keergat te trekken. Wanneer je dat gedaan hebt, speld je de goede kanten op elkaar (let even op dat de naden mooi op elkaar aansluiten) en lock of naai je de korte kanten op elkaar. Het komt er dan zo uit te zien:

Stap 4: Dan haal je wat je net genaaid hebt weer door het keergat en dan is het colletje eigenlijk al klaar. Wel netjes is het om het keergat dicht te naaien, met een stiksel langs de rand of met de hand. Bij sommige was ik daar te lui voor hoor, want eigenlijk vind je dat keergat bijna niet meer terug.

Dit zijn een paar van mijn creaties:

Heb je wat aan deze uitleg gehad? Ik hoop het en zou het leuk vinden als je me een foto stuurt van wat jij er van gemaakt hebt!

En als je nog stof over hebt, kun je er nog een haarbandje bij maken ook :)

Facebook Comments
Tricot colletje maken
Getagd op:                

2 thoughts on “Tricot colletje maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge