Uitdelen op de peuterspeelzaal hoort er helemaal bij natuurlijk wanneer zo’n kleintje jarig is. Het is een hele happening voor een peutertje, zo’n verjaardag en ik begrijp best dat moeders dat groots willen aanpakken. De traktaties die er worden uitgedeeld snap ik echter hélemaal niet…

Suiker

Voor de hand liggend zou het zijn wanneer ik zou beginnen over hoe ongezond die traktaties zijn, toch? Een traktatie zou gezond moeten zijn en vooral geen suiker bevatten. Daar ben ik het in theorie wel een beetje mee eens. Ik zou het fijn vinden wanneer daar een beetje rekening mee gehouden zou worden, maar ik moet toegeven dat ik een feestje met een taartje toch écht een stuk gezelliger vind, dan een feestje met een versierde banaan. Ik denk dat peutertjes het daarin met me eens zijn. Over hoe (on)gezond traktaties op de peuterspeelzaal zijn, zul je mij dus niet horen.

uitdelen
foto: pixabay
Veiligheid

Wat ik wél belangrijk vind is dat er bij het uitzoeken van traktaties om uit te delen op de peuterspeelzaal nagedacht wordt over veiligheid. Een rupsje-nooit-genoeg van druiven is leuk (en gezond), maar druiven moeten we toch vooral doormidden snijden, omdat ze zich er anders lelijk in kunnen verslikken? En cadeautjes uitdelen is ook een hartstikke leuk idee, maar niet wanneer die cadeautjes niet geschikt zijn voor kindjes onder de 3 jaar! Vind ik tenminste. Ik hoor er eigenlijk nooit iemand over, ben ik nou zo’n zeikerd?

uitdelen
Laat jij je peuter hier mee spelen?
Het uitdeelzakje

Tegenwoordig is het gewoon uitdelen ook niet genoeg. Er moet vooral wel een uitdeelzakje gevuld met spul van de Action en snoep bij. Meer, meer, meer. Je kan na zo’n uitbundig uitdeelfestijn echt niet meer aankomen met alleen een lekker cakeje. Dan lijk je wel heel gierig. De peutertjes vinden het natuurlijk geweldig, zo’n zakje van hen alleen. Maar ik vind het een drama! Vaak zitten er in zo’n zakje dus speelgoedjes die ik echt niet geschikt vind voor peuters en snoepgoed die ze van mij nog niet mogen. Lolly’s bijvoorbeeld. Even serieus, je geeft een 2-jarige toch geen lolly? Iets met verstikkingsgevaar, of ben ik nou zo overbezorgd?

De oplossing

Van mij mogen ze dit dus allemaal niet. Wat een rotmoeder hè. Mijn oplossing is dat ik de inhoud van het leuke uitdeelzakje thuis stiekem in de vuilnisbak gooi en er zelf spulletjes in doe die ze wel mogen. Zo voorkom ik Groot Peuterverdriet, maar het is doodzonde van die weggegooide spulletjes natuurlijk. Daarom lijkt het mij een betere oplossing wanneer de peuterspeelzaal hier een oplossing voor verzint. Bijvoorbeeld door aan de ouders door te geven dat de traktaties niet alleen gezond maar vooral ook veilig zouden moeten zijn. Lijkt mij niet raar, toch?!

Ik lees graag je mening in de comments.

Facebook Comments
Uitdelen op de peuterspeelzaal

7 thoughts on “Uitdelen op de peuterspeelzaal

 • februari 12, 2017 op 8:02 pm
  Permante link

  Ik geef je groot gelijk, al ben ik qua speelgoed vaak wel makkelijk; daar laat ik hem dan gewoon onder toezicht mee spelen of ik leg het nog even weg voor later. Ook eens een snoepzakje (ik geef sowieso geen snoep) met een lolly gekregen. Die heb ik toch mooi zelf opgegeten! Gelukkig wordt er op de peuterspeelzaal wel goed op dat soort zaken gelet. Lolly’s zijn dan ook niet toegestaan te trakteren (naast nog een lijstje wat ik alweer vergeten ben, haha). Overigens mag hij daar wel gewoon flink gesuikerde traktaties eten, maar zelf zal ik dat niet snel te trakteren meegeven en thuis krijgt hij het ook zelden.
  Tessa onlangs geplaatst…De vervelende eerste keren van mijn kindMy Profile

  Beantwoorden
 • februari 11, 2017 op 11:32 pm
  Permante link

  Mijn dochtertje heeft nooit op de peuterspeelzaal gezeten, dus ik wisniet eens dat dit gebeurde! Vind je echt geen zeikmoeder, ik zou dit ook gevaarlijk vinden. Waarom zou je kinderen iett s geven wat niet voor die leeftijd is bedoeld? Heel raar.
  Daisy Dingen onlangs geplaatst…Mijn leven als mama tag.My Profile

  Beantwoorden
 • februari 10, 2017 op 7:51 pm
  Permante link

  Ik weet helemaal niks van kinderen of opvoeden. Ik ben zo een man (daar heb je het al) die tegen de veertig loopt en nooit ook maar enige drang tot voortplanting heeft gevoeld…

  Dat gezegd hebbende:
  Ja, je loopt te zeiken.
  En helemaal terecht.

  Ja, je bent een rotmoeder als je die lieve kindjes de gekregen spulletjes afpakt.
  Jammer dan. Soms betekent een goede moeder dat je een rotmoeder moet zijn. Shit happens.

  Ik stel me zo voor dat het ouderschap er niet om gaat jezelf zo populair mogelijk te maken. Maar dat het er vooral om gaat die kleintjes zo goed mogelijk door de eerste jaren te helpen, zodat ze als goed volwassen burger op de maatschappij losgelaten kunnen worden. Voorkomen dat ze stikken in een speeltje dat volgens het etiket volstrekt niet voor hun leeftijd geschikt is, past volgens mij prima in die functie-omschrijving.

  Dus… vooral doorgaan met “zeiken”. Wie weet steken anderen er nog wat van op…

  Beantwoorden
 • februari 10, 2017 op 6:37 pm
  Permante link

  Oeh, druiven zijn levensgevaarlijk! Er is in mijn omgeving een kind in gestikt. Zeikerd is niet het juiste woord. Reëel is beter. Ik vind ook heel veel traktaties met lolly’s bijvoorbeeld voor Kids van drie zo link!
  Cynthia onlangs geplaatst…Vanavond mag ik wijn.My Profile

  Beantwoorden
 • februari 9, 2017 op 8:24 am
  Permante link

  Herkenbaar! Op het kdv kwamen de kinderen regelmatig met stuiterballen thuis. Overigens gooi ik het snoep van mijn tweejarige nog steeds weg. De oudste eet heel soms een snoepje. Maar deze loedermoeder heeft ook geen snoep in huis dus wordt het nauwelijks gegeten.
  Ik heb ook weleens hele druiven gegeven, maar die werden netjes door de juffen per kindje door de midden gesneden (had ik van tevoren gevraagd ;))
  Marieke onlangs geplaatst…Dag lieve schoonvaderMy Profile

  Beantwoorden
 • februari 9, 2017 op 8:07 am
  Permante link

  Peuterdochter heeft laatst gewoon een dienblaadje met doosjes rozijnendoosjes getrajeerd. Niks opgeleukt. Dan zit ik de hele avond te knutselen en die kinderen rukkennhet er af, het wordt weggegooid, weg al het werk. Gewoon heel simpel, gezond en veilig. Want… iets met een kinderhand dat snel gevuld is? Laten we dat ‘snel gevuld’ vooral niet verpesten door alles op jonge leeftijd al groter mooier beter te willen. Gewoon lekker simpel houden.

  Beantwoorden
 • februari 9, 2017 op 8:06 am
  Permante link

  Soms snap ik ook echt niets van traktaties.
  Lollys voor kleintjes? Hoe kom je er op?
  Of een hele zak vol met snoep
  Hoezo zo veel?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge